ANP
NOS Sport

Ook Russische (oud-)topsporters opgeroepen bij mobilisatie: 'Geen privileges'

Russische (oud-)topsporters krijgen geen uitzonderingspositie bij de militaire mobilisatie in dat land voor de oorlog tegen Oekraïne. Dat heeft de Russische minister van Sport, Oleg Matytsin, bekendgemaakt.

Zo zouden voormalig Europees kampioen kunstrijden Dimitri Aliev en gewezen voetbalinternational Dinijar Biljaletdinov inmiddels een oproep hebben gekregen zich klaar te maken deel te nemen aan de oorlog. De 37-jarige Biljaletdinov kwam 46 maal uit voor het Russische nationale elftal en speelde onder meer in Engeland voor Everton en in eigen land voor Spartak Moskou.

We verwachten dat onze topsporters zich nu en in de toekomst opstellen als ware patriotten.

Sportminister Oleg Matytsin

President Vladimir Poetin heeft in totaal 300.000 reservisten opgeroepen die zich moeten melden aan het front. Het mislukken van de zogeheten 'Blitzkrieg', de snelle eerste opmars richting Kiev, heeft in het Kremlin de standpunten geradicaliseerd.

Matytsin maakte het standpunt van Poetin bekend tijdens een sportcongres in de stad Kemerovo. "Sporters vormen geen exclusieve gemeenschap die gevrijwaard is van verplichtingen en daarmee privileges genieten", aldus de minister.

"We verwachten dat onze topsporters zich nu en in de toekomst opstellen als ware patriotten. Natuurlijk snappen wij ook dat atleten, in het bijzonder zij die deel uitmaken van nationale teams en zich voorbereiden op de Olympische Spelen, een speciale rol vertolken in onze samenleving. Mogelijk dat de verplichtingen jegens het vaderland voor hen worden uitgesteld."

ANP
Diniyar Biljaletdinov

Meerdere Russische sportfederaties hebben inmiddels gemeld dat topatleten zijn opgeroepen om zich als reservist te melden. Zo zouden twee snowboarders, drie wielrenners en naast Aliev nog eens twee kunstrijders gesommeerd zijn zich bij de Russische troepen aan te sluiten. Hun namen zijn niet bekendgemaakt.

Daarmee geeft Kremlin gehoor aan de oproep van Stanislav Pozdniakov, de voorzitter van het Russisch olympisch comité. Die maakte eerder bekend dat sporters de "eervolle taak hebben om hun vaderland te dienen en, zo nodig, te verdedigen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl