Orange Pictures
NOS Sport

WK 'fijne afleiding' voor Dijkema in stressvolle tijd: 'Onenigheid over Russisch contract'

  • Anne van Eijk

  • Anne van Eijk

De start van het WK volleybal in eigen land kwam als geroepen voor Laura Dijkema. De 32-jarige spelverdeelster stond onder contract bij een Russische club en heeft een behoorlijk stressvolle tijd achter de rug, die begon op 24 februari van dit jaar.

"Ik weet nog dat ik die dag wakker werd en toen had ik al heel veel whatsapp-berichtjes", gaat Dijkema terug naar de dag dat Rusland Oekraïne binnenviel en de oorlog begon.

"Het was wel meteen vanaf het eerste moment heel stressvol. Ik dacht: o jeetje, wat heftig allemaal." Met instemming van de club keerde ze terug naar Nederland. Het was de bedoeling dat ze voor korte tijd afscheid van haar Russische teamgenoten nam.

"Dat was wel een emotioneel en heel gek moment, want je werkt natuurlijk in teamverband en dan ga jij ineens weg."

Krachttrainer opgeroepen voor leger

Dijkema onderhoudt nog contact met een aantal van haar teamgenoten en stafleden in Rusland. "Ik heb wel wat vriendschappen opgedaan daar", verklaart ze. "Deze week zag ik dat Poetin weer een speech had gehouden en dat er weer heel veel mannen werden opgeroepen om het leger in te gaan. En ik hoorde dat dat ook voor mijn krachttrainer, met wie ik goed contact had, geldt."

Getty
Laura Dijkema in actie voor Oranje

"Dat is echt heel bizar om te horen", vervolgt Dijkema, die sinds 2020 in Rusland speelt, haar verhaal. "Onwerkelijk dat onze krachttrainer van de volleybalclub gewoon wordt opgeroepen voor het leger..."

Onenigheid

De ervaren spelverdeelster traint sinds april weer in Nederland, maar heeft nog een tweejarig contract bij haar club in Sint-Petersburg. "Daar is nu wat onenigheid over, waardoor ik een advocaat in de arm heb genomen." Omdat de zaak nog niet afgerond is, kan Dijkema daar niet verder over uitweiden.

"Ik heb er wel veel stress van", erkent ze. "Het is ook een heel rare situatie natuurlijk, dus wat dat betreft kijk ik er wel naar uit dat er een keer een oplossing komt." Het WK in Nederland is dus een welkome afleiding voor Dijkema. "Dat vind ik heel fijn, ja. Ik kan me nu hier op focussen en daarna zie ik wel weer verder."

ANP
Laura Dijkema viert een punt op het WK

Ze heeft de hele zomer getraind op Papendal, maar liet de eerste Nations League-wedstrijden aan zich voorbij gaan en voegde zich wat later bij de selectie. "Dat vond ik heel fijn. Vooral omdat ik zo'n stressvolle tijd achter de rug had en even de tijd voor mezelf heb gekregen. Daar ben ik echt heel dankbaar voor."

Vierde WK

Het wereldkampioenschap, dat vrijdag van start ging in de Gelredome in Arnhem, is voor Dijkema al haar vierde WK. "En waarschijnlijk wordt dit ook wel mijn laatste", laat ze weten. "In 2026 hoop ik nog wel te volleyballen, maar of ik dan nog bij de nationale selectie zit, is natuurlijk een afweging die ik moet maken."

Het is voor Dijkema niet haar eerste titeltoernooi in Nederland. In 2015 stond ze met Oranje in de EK-finale, die verloren werd van Rusland. Toch heeft ze 'heel veel mooie herinneringen' overgehouden aan dat toernooi.

"Dat Oranje-publiek vergeet ik nooit meer. Ik weet nog wel dat we in Ahoy de halve finale speelden en het publiek ging zo enorm uit z'n dak toen we het winnende punt scoorden, dat zal ik nooit vergeten. Dat geeft wel echt een boost."

Ze hoopt dat het Nederlandse publiek ook dit keer kan zorgen voor een flow bij het team. "Ik wil wel heel graag iets tastbaars aan m'n waarschijnlijk laatste WK overhouden, dus ik hoop echt dat we voor de medailles gaan spelen. Misschien ben ik een gekkie dat ik dat zeg hoor, maar ik durf het wel uit te spreken en ik wil het team daarin meenemen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl