EPA
NOS Nieuws

Wekdienst 27/9: Debat over transgenderwet • Staatsbegrafenis Japanse oud-premier Abe

Goedemorgen. De Tweede Kamer debatteert over wijzigingen in de transgenderwet, en de Japanse oud-premier Shinzo Abe krijgt een staatsbegrafenis.

Eerst het weer: vanmiddag wordt het maximaal 12 of 13 graden. De bewolking overheerst en slechts heel af en toe breekt de zon door. Ook valt met enige regelmaat een bui. Soms gaat het om een langdurig pittig exemplaar met onweer.

Weerplaza

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En bekijk hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De Tweede Kamer debatteert vanavond over het aanpassen van de transgenderwet. Die aanpassing moet mogelijk maken dat iemand zelf kan beslissen een M of een V in het paspoort te laten plaatsen, zonder tussenkomst van een arts of psycholoog. Een andere wijziging is dat jongeren onder de 16 hun geslachtsregistratie mogen aanpassen, daar moet dan wel nog een rechter over beslissen. Het is nog de vraag of een meerderheid in de Tweede Kamer de wetswijziging steunt.
  • Wereldleiders verzamelen zich in Tokio voor de staatsbegrafenis van Shinzo Abe, de Japanse oud-premier die ruim twee maanden geleden werd doodgeschoten tijdens een verkiezingsspeech. De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris en de Indiase president Narendra Modi staan op de gastenlijst. Voor Nederland komt minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken naar Tokio.
  • De rechtbank doet uitspraak in de afpersingszaak rondom een fruitbedrijf uit Hedel. Dat bedrijf lichtte de politie in nadat in 2019 een partij cocaïne was gevonden tussen de bananen. Daarna werd een reeks aanslagen gepleegd op werknemers van de fruithandel. Tegen hoofdverdachte Ali G. is 26 jaar en 7 maanden cel geëist.

Wat heb je gemist?

Ander nieuws uit de nacht:

  • Sonde NASA slaat in op ruimterots: De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA is erin geslaagd een ruimtesonde met hoge snelheid op een ruimterots te laten botsen. Het gebeurde zoals gepland precies om 01.14 uur Nederlandse tijd. Met de botsing wordt de koers van de ruimterots veranderd, maar hoeveel precies moet de komende tijd blijken.
  • 'Nederlands rapport over mogelijke oorlogsmisdaad Australiërs spoorloos': Nederlandse militairen hebben in 2010 in Uruzgan melding gemaakt van een mogelijke oorlogsmisdaad door Australische militairen, meldt NRC. Een Afghaanse burger zou zijn gemarteld en doodgeschoten. Een rapport erover dat binnen de Nederlandse krijgsmacht werd verspreid, leidde niet tot actie en volgens het ministerie van Defensie is het niet meer te vinden.
  • Kritiek op mijn onzichtbaarheid in crises is terecht, zegt Rutte: De premier erkent dat hij bij verschillende crises de afgelopen tijd te onzichtbaar is geweest. Eerst vond hij die kritiek niet terecht, maar inmiddels denk hij daar anders over. "Als mensen zeggen 'waar was je?' dan is dat meestal terecht", zei hij in Op1.

En dan nog even dit:

Steeds meer kinderen komen met een lege maag naar school. Dat heeft gevolgen voor hun concentratie en ontwikkeling. "De laatste tijd zien we een toename van armoede onder kinderen en merk je ook dat steeds meer ouders de rekeningen niet meer kunnen betalen. En kinderen daardoor ook opgroeien in armoede, of in ieder geval armoedestress", zegt jeugdarts Yvonne Vanneste.

"Aan kinderen kun je het zien doordat ze zich niet goed kunnen concentreren op school, en minder goede cijfers halen", gaat ze verder. "En bij navraag blijkt dat ze niet gegeten hebben, niet ontbeten hebben en hun lunchtrommeltje niet mee hebben."

Om die kinderen te hulp te schieten, verzorgt deze school dagelijks een lunch. Iets waar de Tweede Kamer landelijk 100 miljoen euro voor wil uittrekken:

Op deze school krijgen kinderen al gratis lunch, iets dat steeds harder nodig is

Fijne dinsdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl