Het fruitbedrijf in Hedel
In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS Nieuws

Eis: ruim 26 jaar cel voor hoofdverdachte afpersing fruithandel Hedel

Het Openbaar Ministerie eist 26 jaar en 7 maanden cel tegen Ali G. (37) wegens bedreiging en het plegen van aanslagen op medewerkers van een fruithandel uit Hedel. Hij wordt gezien als hoofdverdachte in een "grootschalige terreurcampagne" tegen fruithandel De Groot.

De zaak telt bijna twintig soms zeer gewelddadige incidenten in de periode tussen januari 2020 en juni 2021. (Oud-)werknemers van het bedrijf kregen thuis te maken met beschietingen en vuurwerkbommen. Er werd brand gesticht of een handgranaat voor de deur gelegd.

De politie pakte zo'n 25 verdachten op, vooral uitvoerders van aanslagen. Een deel van hen is al veroordeeld, anderen moeten nog voor de rechter komen.

De eis van vandaag is gericht tegen de vermoedelijke opdrachtgever van het geweld: Ali G. uit Bussum, meldt Omroep Gelderland. Zijn halfbroer, die hem zou hebben geholpen, kreeg eerder al tien jaar cel.

Tussen de bananen

De problemen voor de werknemers van De Groot begonnen in de zomer van 2019, toen ze een partij cocaïne vonden tussen de bananen. Het ging om 400 kilo met een straatwaarde van 30 miljoen euro. De Groot seinde de politie in, die de drugs ophaalde en vernietigde.

Nog geen week later kreeg de directie de eerste dreig-sms'jes: "Wij stellen jullie aansprakelijk voor het verlies van onze handel. Jullie krijgen een boete van 1,2 miljoen euro." Er werd gedreigd een medewerker te liquideren als er niet werd betaald.

Blunder

De sms'jes zouden afkomstig zijn van Ali G., in het verleden wel eens veroordeeld voor oplichting. Of hij daadwerkelijk de eigenaar was van de onderschepte coke is zeer de vraag. Het Openbaar Ministerie denkt dat hij de cocaïnevangst alleen maar heeft aangegrepen om De Groot af te kunnen persen.

Het fruitbedrijf wilde niet betalen en schakelde de politie in. Dat leidde tot de aanhouding van G. en enkele andere verdachten. Maar eind 2019 stopte het OM per ongeluk een lijst met 300 namen en adressen van werknemers van De Groot in het dossier. Hoe is niet helemaal duidelijk, maar een van de mensen die de lijst in handen kregen was hoofdverdachte Ali G., in zijn cel. Volgens het OM heeft hij de lijst stiekem gekopieerd en mensen buiten de gevangenis opdracht gegeven om aanslagen te plegen op de genoemde adressen.

Handgranaat voor de deur

Vanaf dat moment kregen de werknemers van De Groot te maken met een reeks gewelddadigheden. In januari 2020 legde iemand een handgranaat voor de deur bij een werknemer. Dat die granaat niet ontplofte lijkt een gelukje: op bewakingsbeelden was te zien hoe de dader hard wegrende met zijn handen over zijn oren.

Er volgden meer aanslagen op privéadressen van De Groot-medewerkers. Vaak 's nachts als de bewoners lagen te slapen, maar soms ook op klaarlichte dag. Zo vloog op een ochtend in juni 2020 een kogel door een voordeur in Kerkdriel en ging er diezelfde middag een door een ruit van een ander huis in het dorp.

Brandbom door huis

De politie zag zich genoodzaakt een enorme beveiligingsoperatie op te tuigen. Iedereen op de lijst kon doelwit zijn. In de herfst van 2020 volgde een nieuwe reeks aanslagen, met als dieptepunt een brandbom door het raam van een huis in Hedel. De bewoners moesten uit het raam springen om aan de vlammenzee te ontkomen. Het huis brandde volledig af.

De afpersers stuurden nieuwe dreig-sms'jes: "De aanslagen zullen vanaf nu serieuzer worden" stond in een van de berichten. "De eerstvolgende aanslag zal een leven kosten." Het geldbedrag dat de afpersers wilden zien van De Groot liep op tot 2,5 miljoen euro.

Succesvolle undercover

De politie pakte met regelmaat nieuwe verdachten op en zette zelfs een succesvolle undercoveractie op touw. Ook hoofdverdachte Ali G. werd opnieuw gearresteerd. Toch hielden de aanslagen ook na zijn arrestatie niet op. Het OM vermoedt dat hij vanuit de gevangenis is doorgegaan met het regelen van mensen voor weer nieuwe aanslagen.

De laatste reeks incidenten dateert van mei en juni vorig jaar, toen een aantal woningen in de Bommelerwaard onder vuur werd genomen. Het gebied rond fruitbedrijf De Groot werd tijdelijk uitgeroepen tot veiligheidsrisicogebied, zodat de politie preventief kon fouilleren.

Nog altijd dreiging

Hoewel er sindsdien geen nieuwe incidenten meer zijn geweest, is de dreiging zeker niet verdwenen. Nog altijd worden er mensen beveiligd. Hoofdverdachte G. zat al op een gevangenisafdeling met extra toezicht, maar werd onlangs overgeplaatst naar de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught, kennelijk omdat hij opnieuw een gevaar vormde.

De impact op de medewerkers van De Groot is gigantisch, schetste de officier van justitie eerder al in de rechtszaal. "Het laat zich nauwelijks in woorden uitdrukken welk leed de directie, familieleden en medewerkers van het fruitbedrijf is aangedaan."

Volgende week staat nog een laatste reeks vermoedelijke uitvoerders terecht, voor de incidenten die zijn gepleegd in 2021.

De uitspraak tegen Ali G. wordt in september verwacht.

Advertentie via Ster.nl