NOS NieuwsAangepast

Man schiet rekruteringsofficier neer in Siberisch registratiekantoor

In een registratie- en rekruteringskantoor in Siberië heeft een man een rekruteringsofficier neergeschoten. De schutter werd daarna aangehouden, schrijft de gouverneur van de regio Irkoetsk.

De schietpartij vond plaats in de stad Oest-Ilimsk in Oost-Siberië. Volgens verschillende meldingen op Telegram liep de man het kantoor binnen en zei hij "niemand zal vechten", voordat hij het vuur opende.

Op een video is zeker één schot te horen waarna de aanwezigen in paniek wegrennen. Ook zijn er beelden waarop iemand op een brancard wordt afgevoerd. De beelden zijn niet onafhankelijk te verifiëren.

Schietpartij in een registratie- en rekruteringskantoor in Siberië

In een andere video identificeert de schutter zich tegenover de politie als de 25-jarige Ruslan Zinin. Volgens de gouverneur van de regio is hij gearresteerd en zal hij worden gestraft.

De officier ligt in kritieke toestand op de intensive care. Volgens persbureau Reuters gaat het om het hoofd van het rekruteringskantoor. De gouverneur heeft opdracht gegeven om het kantoor beter te beveiligen.

President Poetin kondigde vorige week een gedeeltelijke mobilisatie af. 300.000 reservisten worden opgeroepen om mee te vechten in de oorlog in Oekraïne.

Op de maatregel volgden dezelfde dag nog protesten in verschillende Russische steden. Ook afgelopen weekend gingen in tal van steden verspreid over het hele land mensen de straat op. De politie pakte honderden mensen op.

Weg geblokkeerd

In de Russische deelrepubliek Dagestan blokkeerde gisteren een menigte uit protest een weg. Volgens de Russische mensenrechtenorganisatie OVD-info trad de politie daartegen op en schoot daarbij in de lucht.

Ooggetuigen van een demonstratie in de Dagestaanse hoofdstad Machatsjkala zeggen tegen OVD-info dat de politie daar circa 120 betogers met harde hand heeft afgevoerd.

Volgens de BBC zijn in de oorlog in Oekraïne 301 soldaten uit Dagestan omgekomen. Daarmee is dit gebied het zwaarst getroffen in vergelijking met de andere Russische deelrepublieken. Het dodental is er tien keer hoger dan het aantal gedode militairen uit Moskou.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl