EPA
NOS NieuwsAangepast

Opnieuw protesten in Rusland tegen mobilisatie, honderden arrestaties gemeld

In tal van Russische steden zijn betogers de straat op gegaan om te demonstreren tegen de gedeeltelijke mobilisatie die president Poetin afgelopen week afkondigde. Op beelden die via sociale media worden verspreid, is te zien dat de protesten zich in het hele land afspelen, variërend in omvang.

Correspondent Iris de Graaf zag hoe een vrouw die ze wilde interviewen in Moskou zonder pardon werd afgevoerd:

Correspondent in Moskou ziet hoe gesprekspartner gearresteerd wordt

Volgens de Russische mensenrechtenorganisatie OVD-info zijn in 32 steden ruim 700 mensen aangehouden.

Berichten van demonstraties komen onder meer uit de stad Chabarovsk, in het uiterste oosten van het land, uit Novosibirsk in Siberië en uit de hoofdstad Moskou. Ook in steden als Sint-Petersburg, Jekaterinenburg, Perm, Tomsk, Irkoetsk, Oefa, Oelan-Oede zijn mensen opgepakt.

Op beelden uit diverse steden is hardhandig ingrijpen van de veiligheidsdiensten te zien:

Protesten en arrestaties in Russische steden na mobilisatiebevel

De afgelopen week heeft de politie ook al honderden mensen aangehouden vanwege deelname aan demonstraties.

De oppositiebeweging Vesna en oppositieleider Navalny, die gevangen zit, hebben Russen opgeroepen de straat op te gaan en mee te doen aan de betogingen.

In Nederland was er ook een protest. Bij de Russische ambassade in Den Haag hebben Russen gedemonstreerd tegen de oorlog, tegen de mobilisatie en tegen president Poetin. Daarbij waren naar schatting zo'n honderd mensen.

De betogers hadden Oekraïense vlaggen mee en protestborden, waarop teksten stonden als Putin is a killer en Drop Putin, not bombs.

Demonstranten riepen ook op tot de berechting van Poetin bij het Internationaal Strafhof in Den Haag. Volgens verslaggevers ter plaatse verliep het protest zonder incidenten.

NOS
Betogers in Den Haag bij de ambassade van Rusland

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl