Een betoger wordt opgepakt in Moskou
NOS NieuwsAangepast

Russen protesteren tegen mobilisatie, 'ruim 1300 aanhoudingen'

Russen zijn de straat op gegaan om te demonsteren tegen het besluit van president Poetin om 300.000 reservisten te mobiliseren voor de oorlog in Oekraïne. De politie heeft ruim 1300 demonstranten opgepakt in 38 steden, zegt de Russische mensenrechtenorganisatie OVD-info.

Eerder op de dag sprak de mensenrechtenorganisatie nog van zo'n 100 aanhoudingen, maar dat aantal is snel opgelopen.

'Het dierbaarste wat ze van ons kunnen afpakken, zijn onze kinderen', zegt een demonstrant:

Anti-oorlogsprotest in Moskou: 'Ben voor niets meer bang'

Ook in de hoofdstad Moskou gingen mensen de straat op om hun ongenoegen te uiten. De politie trad daar direct op en sloeg mensen in de boeien. Volgens OVD-info zijn daar meer dan 500 mensen gearresteerd. Mensen scandeerden onder meer "Geen oorlog!" of vroegen om een Rusland zonder Poetin.

In Sint-Petersburg telde de organisatie zeker 556 arrestaties. Ook in Tomsk en Irkoetsk in Siberië en in Jekaterinenburg gingen mensen de straat op. Sommigen hielden borden omhoog met de kleuren van de Oekraïense vlag.

Protesten die niet vantevoren zijn aangemeld bij de autoriteiten zijn illegaal in Rusland.

Russen die de straat op gingen schreeuwden "Geen oorlog!":

Na de aankondiging van Poetin die gisterochtend op de Russische televisie te zien was, werd via online-kanalen opgeroepen om in opstand te komen. Het openbare ministerie van Moskou waarschuwde dat op het organiseren van of het deelnemen aan de protesten 15 jaar gevangenisstraf staat.

De staatsmediawaakhond van het land, Rozkomnadzor, waarschuwde de media dat hun websites geblokkeerd worden als er "valse informatie" over de mobilisatie wordt verspreid. Wat dat precies betekent, werd niet uitgelegd.

De politie in Moskou trad hard op tegen demonstranten:

  • Reuters
  • Reuters
  • Reuters
  • Reuters
  • Reuters
  • Reuters
  • Reuters
  • Reuters

Poetin zei in zijn toespraak dat alleen reservisten worden opgeroepen om te vechten. Mannen die worden opgeroepen, krijgen eerst een militaire training, zei de Russische minister van Defensie.

De mobilisatie gaat per direct in. Volgens Poetin is het besluit een logisch antwoord op wat hij "bedreigingen" van Rusland noemt. Het Westen probeert Rusland te "vernietigen" volgens de president. Ook had hij het over "nucleaire chantage" door het Westen. Als het daarmee doorgaat, waarschuwde hij, zal Moskou reageren met alle middelen.

Zo maakte Poetin de mobilisatie bekend:

Poetin kondigt gedeeltelijke mobilisatie aan

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl