NOS Nieuws

Hoekstra over speech Poetin: 'Dit gaat over iets groters dan Oekraïne'

De Russische president Poetin kiest er met zijn speech van vanochtend voor om de oorlog met Oekraïne verder te laten escaleren. Dat heeft minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken gezegd in New York. Hij is daar voor de opening van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

Hoekstra sprak van "een volstrekt ongerechtvaardigde oorlog, waarin Poetin verder escaleert met die fake-referenda en een gedeeltelijke mobilisatie".

Hoekstra: 'Een escalatie van Poetin in een ongerechtvaardigde oorlog'

Aan het standpunt van Nederland en andere landen die Oekraïne steunen, zal volgens de minister niets veranderen. "Wij gaan niet toegeven. Hier staat heel veel op het spel, niet alleen voor Oekraïne. Dit gaat ook over vrede en veiligheid in ons eigen Europa, ons eigen continent."

Hoekstra benadrukte dat Nederland Oekraïne zal blijven voorzien van wapens, hulp en geld. Hij onderschreef de woorden van de Amerikaanse president Biden die in New York zei dat de wereld uiteindelijk van alle 193 landen gezamenlijk is.

Biden haalde tijdens zijn VN-speech hard uit naar Poetin:

Biden: 'Mobilisatie en oorlog zijn brute keuze van één man'

"Landen gaan zelf over hun grenzen, bepalen zelf wat er op hun grondgebied gebeurt. Wat Poetin nu doet is daarmee volstrekt in strijd", aldus Hoekstra.

De minister zei verder dat Nederland met andere westerse landen steun blijft zoeken voor maatregelen tegen Poetin. "We moeten de rest van de wereld meenemen, ook ver van Europa. Waar men misschien denkt: gaat dit ons aan? Mijn antwoord is: ja, dit gaat iedereen aan."

Behalve voor directe hulp blijft Nederland zich inzetten voor het nemen van verdere strafmaatregelen tegen Rusland. "Dat vergt een lange adem. Er zijn ook landen die andere zorgen hebben, die minder uitgesproken zijn."

Hoekstra gaat ervan uit dat de oorlog in Oekraïne nog geruime tijd gaat duren. "Het is niet een kwestie van een paar maanden, is mijn taxatie. Vastberadenheid is gevraagd, van Nederland, van Europa en van een heleboel landen hier in New York."

Paniekreactie

Eerder vandaag reageerde ook premier Rutte al op de toespraak van Poetin waarin hij een gedeeltelijke mobilisatie afkondigde. Premier Rutte noemt de mobilisatieoproep van Poetin "paniek".

"Je ziet dat Oekraïne met westerse steun succesvol begint op te treden tegen Rusland", zei Rutte voorafgaand aan het debat over de Prinsjesdagplannen. "Er is sprake van een soort paniekreactie."

De premier reageerde ook laconiek op de Russische dreiging om nucleaire wapens in te zetten. "Dat laat ons redelijk Siberisch koud, om maar in Russische termen te blijven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl