NOS Nieuws

Veel boekingen van Rusland naar andere landen na aankondiging mobilisatie

De vanmorgen door president Poetin aangekondigde gedeeltelijke mobilisatie in Rusland leidt tot onrust, stelt Ruslanddeskundige Laura Starink. Russen zullen volgens haar proberen om te ontkomen aan de mobilisatie, onder meer door het land te verlaten. "Veel Russen maken zich zorgen over een ban op visa", zegt ze. "Want als je het land niet meer uit kunt, ontkom je niet aan de mobilisatie."

Tienduizenden Russen zijn de afgelopen maanden al vertrokken, zegt Starink. "Dat zijn vooral critici. Vaak gaan ze naar Georgië en Turkije." Een paar weken geleden besloot de Europese Commissie dat het voor Russische toeristen moeilijker en duurder wordt om de Europese Unie binnen te komen. Sommige landen laten Russen al helemaal niet meer toe.

De Russische website Holod heeft op een rij gezet waar Russen naartoe kunnen als ze het land willen verlaten. Directe vluchten naar Istanbul (Turkije) en Jerevan (Armenië), beide bestemmingen die voor Russen bereikbaar zijn zonder visum, waren volgens persbureau Reuters woensdag uitverkocht.

9200 euro voor enkeltje

Turkse vliegmaatschappijen proberen deze week nog extra vliegtuigen in te zetten om aan de sterk gestegen vraag te voldoen. Een goedkoop ticket scoren kunnen de Russen wel vergeten: de prijs van een enkeltje Moskou naar Istanbul of Dubai is op de site van Air Serbia naar 9200 euro gestegen, meldt het Amerikaanse persbureau AP.

Ook zouden de zoekopdrachten "Hoe verlaat ik Rusland?" en "Hoe breek ik een arm?" trending zijn op Google. En volgens een Russische advocaat is de telefoonlijn voor informatie over de rechten voor militair personeel vanochtend meer dan 1000 keer gebeld.

Kilometerslange rij

Op sociale media gaan geruchten rond dat er bij de grens van Finland een kilometerslange rij staat van Russen die aan de mobilisatie willen ontkomen, maar die berichten zijn nog niet bevestigd.

Overigens is het voor veel Russen überhaupt onmogelijk om het land te verlaten. Voor een buitenlandse reis is een speciaal reisdocument nodig, dat zeker 75 procent van de bevolking niet heeft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl