Kamerdebat over Prinsjesdag in teken van energieplafond en koopkracht
Premier Rutte komt vandaag aan het woord bij de Algemene Politieke Beschouwingen in de Tweede Kamer over de Prinsjesdagstukken. Het kabinet besteedt vele miljarden euro's aan koopkrachtreparatie en energie.
De Kamer had gisteren veel vragen over het prijsplafond voor de energierekening van huishoudens, dat het kabinet op Prinsjesdag aankondigde. Vanaf 1 november moet een maximumprijs voor gas en elektriciteit gaan gelden, tot een gebruik van 1200 m3 gas en 2400 kWh elektriciteit per jaar.
De korting die een gemiddeld huishouden door het plafond krijgt, schat het kabinet voorlopig op 2280 euro per jaar. Het kabinet erkent dat er allerlei onzekerheden zijn en dat het plan nog uitgewerkt moet worden.
Kamerlid Omtzigt hamerde erop dat niet duidelijk is voor wie het prijsplafond geldt en hij vraagt zich af of het wel eerlijk is. Mensen die de huur inclusief energie betalen en dus geen eigen aansluiting hebben, een warmtepomp hebben of elektrisch stoken, hebben weinig aan wat er nu is aangekondigd, zegt hij.
Volgens PVV-leider Wilders komt uit de eerste berekeningen naar voren dat het prijsplafond goed uitpakt voor kleinere gezinnen, maar dat grotere gezinnen er juist op achteruit gaan.
SP-leider Marijnissen vindt dat er meer democratische zeggenschap moet komen over de energiebedrijven en de energiemarkt. Zij is bang dat de miljarden belastinggeld aan energiesteun uiteindelijk bij aandeelhouders terechtkomen.
De VVD wil dat het kabinet ook komt met een energieplan voor het midden- en kleinbedrijf en andere bedrijven die failliet kunnen gaan uitsluitend door de hoge energieprijzen.
De oorlog in Oekraïne en de nucleaire dreiging van de Russische president Poetin spelen ook een rol in het debat. De regeringspartijen en een groot deel van de oppositie vragen om solidariteit met Oekraïne, ook al worden de economische gevolgen steeds duidelijker merkbaar in Nederland.
Dit is het eerste Prinsjesdagdebat van het kabinet-Rutte IV, dat in januari is aangetreden. Vorig jaar waren op Prinsjesdag de formatieonderhandelingen nog volop aan de gang.