Een auto in Haren is ten prooi gevallen aan vandalen
NOS Nieuws

Miljardenschade door criminaliteit tegen burgers, vooral online veel gedupeerden

Nederlanders hebben vorig jaar naar eigen zeggen 2,5 miljard euro schade geleden door criminaliteit. Dat blijkt uit de Veiligheidsmonitor van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het ministerie van Justitie en Veiligheid, waar ruim 173.000 mensen aan hebben meegedaan. Een derde van het schadebedrag, bijna 830 miljoen euro, kregen mensen terug van de verzekering.

In totaal waren er vorig jaar een miljoen vernielingen en 3,2 miljoen vermogensdelicten. Fraude bij online aankopen kwam 1,3 miljoen keer voor en dat is het vaakst van alle delicten. De schade viel in deze gevallen echter financieel gezien mee: de helft ervan lag onder de 50 euro.

557.000 auto's vernield

Vernieling van auto's en diefstal van fietsen leidden financieel tot veel meer schade. Vernieling van auto's kostte bij elkaar 444 miljoen euro. Er werden 557.000 auto's vernield. In de helft van de gevallen bedroeg de schade 600 euro of meer. Ook werden er 10.000 auto's gestolen, met 142 miljoen euro aan schade tot gevolg. Ruim de helft van dat bedrag werd door verzekeraars vergoed.

De schade door fietsdiefstal kwam uit op 404 miljoen euro: er werden ruim 700.000 fietsen gestolen, waarvan de helft minder waard was dan 300 euro.

Telefoontje van de bank

Opvallend is ook dat schade door zogeheten spoofing vorig jaar geleid heeft tot 261 miljoen euro aan schade, verdeeld over 97.000 slachtoffers. Bij deze vorm van criminaliteit doet iemand zich voor als een ander, zoals een bekende of een (financiële) instelling, met als doel het overmaken van geld.

Bijna de helft van dat geld kregen gedupeerden overigens terug, door vergoedingen van banken en andere financiële instellingen. Ook werden miljoenen teruggehaald bij daders. Bankspoofing, waarbij iemand doet alsof hij of zij van de bank is, leidde tot een schadebedrag van 94 miljoen euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl