NOS Nieuws

Planbureau: klimaatdoelen 2030 nog ver weg

  • Ewoud Kieviet

    Politiek verslaggever

  • Ewoud Kieviet

    Politiek verslaggever

Het kabinet ligt bij lange na niet op schema om de klimaatdoelen voor 2030 te halen. Met die harde boodschap komt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) komende dinsdag op Prinsjesdag in de Klimaat- en Energieverkenning 2023.

Met de huidige maatregelen koerst Nederland af op een CO2-reductie van 39 tot 49 procent in 2030, terwijl de doelen veel ambitieuzer zijn.

Bronnen rond het kabinet geven toe dat er een flinke versnelling nodig is om de klimaatambities te halen en dat er voor die versnelling in het voorjaar van 2023 besluiten worden genomen.

Ook wil het kabinet op Prinsjesdag met extra klimaatplannen komen. Die zijn nodig omdat kolencentrales, vanwege de oorlog in Oekraïne en het dreigen met gastekorten door de Russische regering, weer op volle capaciteit zijn gaan draaien.

Volgens een kabinetsbron heeft het PBL maatregelen die dit kabinet wil doorvoeren nog niet meegenomen in de berekeningen. Als voorbeelden worden genoemd het bouwen van kerncentrales, het invoeren van een kilometerheffing en investeringen van miljarden in het klimaatfonds.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl