NOS VoetbalAangepast

Ajax rolt Heerenveen op in Amsterdam, Schreuder geniet: 'Geweldig'

Bekijk de samenvatting van Ajax - sc Heerenveen

De vraag vooraf was: kan Heerenveen met de boomlange doelman Andries Noppert ook tegen Ajax de nul houden? Het antwoord bleek 'nee'. Sterker nog, na vier minuten lag de bal er al in en was duidelijk dat Heerenveen een lastige avond tegemoet ging.

In de Johan Cruijff Arena versloeg Ajax de Friezen met 5-0.

Heerenveen kreeg in vijf wedstrijden pas één goal tegen. En dus reisde de ploeg van Kees van Wonderen met aardig wat optimisme naar Amsterdam. Ook al misten de Friezen basisspelers Tibor Halilovic (schorsing), Amin Sarr (weinig getraind) en Mats Köhlert (blessure).

Drie assists Tadic

Al snel bleek dat Friese optimisme niet bestand tegen het snelle combinatiespel van Ajax. 'Mister 1-0' Davy Klaassen maakte zijn bijnaam waar met een rake kopbal van dichtbij, na een subtiele voorzet van Dusan Tadic, één van zijn drie assists. Noppert kansloos.

Aan de 2-0 kort daarna kon Noppert ook niet veel doen. Kenneth Taylor schoot knap raak vanaf de rand van het strafschopgebied na een ingestudeerde vrije trap.

Taylor krijgt felicitaties van Bergwijn.

Na een kwartier 2-0 achter in Amsterdam. "Dan wordt het lastig", zei Van Wonderen na afloop. "Je hoopt ze te treffen op een dag waarop je kunt toeslaan. Maar dat was niet vandaag."

Ajax combineerde zo nu en dan vliegensvlug door de Friese defensie en schakelde bij balverlies agressief om voor het terugwinnen van de bal. Schreuder zag dat het goed was. "Geweldig. Ik vond dat we echt een heel goede wedstrijd speelden. En ik vond het mooi hoe ze op het veld staan, ze laten zien dat ze er plezier in hebben."

Bekijk hieronder de reacties van Schreuder, Tadic, Brobbey, Van Wonderen en Noppert:

Noppert kon pas vlak voor rust laten zien waarom Louis van Gaal hem heeft opgenomen in de voorselectie van het Nederlands elftal. Steven Bergwijn kreeg de bal in de stuiter voor zijn rechterbeen en telde 'm al toen hij schoot. Maar de Heerenveen-goalie redde katachtig.

Even daarvoor had Alex Timossi, in een spaarzame counter, een één-op-één met Remko Pasveer verprutst, maar verder speelde Heerenveen aanvallend niet veel klaar. Ajax was de baas. Ook na rust.

Vroeg in de tweede helft besliste Mohammed Kudus de wedstrijd met een intikker in de kluts voor Nopperts doel (3-0). De Ghanees tikte ook de 4-0 binnen na een goed opgezette aanval via de Mexicanen Álvarez en invaller Sánchez.

  • ANP
    Mohammed Kudus was twee keer trefzeker
  • Pro Shots
    Noppert kreeg voor deze wedstrijd pas één goal tegen.
  • Pro Shots
    Brobbey scoorde in het half uur dat hij speelde ook nog.

Daarna kon Schreuder met een gerust hart gaan wisselen. Steven Bergwijn en Álvarez kregen wat extra rust voor het Champions League-duel met Liverpool van dinsdag. Brian Brobbey, die zijn invalbeurt opfleurde met de 5-0 op aangeven van Tadic, en debutant Florian Grillitsch kwamen erin.

Vlak voor tijd was het toch nog even schrikken voor Schreuder toen Calvin Bassey kermend op de grond lag na een duel met invaller Sarr. Hinkend en met een verbeten gezicht verliet de centrale verdediger het veld. De zorgeloze zaterdagavond in Amsterdam leek zo nog met een klein smetje te eindigen, maar op de persconferentie na afloop was er alweer goed nieuws.

Daar zei Schreuder dat hij zich geen zorgen maakt over Bassey. "Het valt mee. Het was een tik, maar het is geen probleem, zei hij." Al met al een zorgeloze voorbereiding op de wedstrijd van dinsdag tegen Liverpool.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl