Alfred Schreuder (l) en Kees van Wonderen (r) in 2013 op de training van FC Twente
NOS Voetbal

Als iemand Ajax op de nul kan houden is het Schreuders maatje Van Wonderen wel

Toen Ajax na het aangekondigde vertrek van Erik ten Hag op zoek was naar een nieuwe trainer, wist Kees van Wonderen wel een goede kandidaat. Alfred Schreuder was voor de toenmalige trainer van Go Ahead Eagles de ideale opvolger van Ten Hag. Ajax dacht er hetzelfde over.

Van Wonderen zei dat niet zomaar. De twee werkten samen bij FC Twente. Met Schreuder en Van Wonderen als assistenten werd FC Twente onder leiding van coach Steve McClaren in 2010 kampioen van Nederland. Later werd Van Wonderen ook assistent van hoofdcoach Schreuder bij Twente.

Kees van Wonderen, coach Steve McClaren en Alfred Schreuder in 2010 met de kampioensschaal

"Alfred is een ongelooflijke voetbalman", zegt Van Wonderen. "Hij is dag en nacht met zijn vak bezig. Af en toe hebben we nog contact. Soms minder en soms intensiever. Woensdag heb ik hem gefeliciteerd (na 4-0 zege op Rangers). Soms moet je ook genieten. Zo'n wedstrijd hadden zij woensdag."

Man van de nul

Vanavond (18.45 uur) hoopt Van Wonderen niet te genieten van Ajax in het onderlinge duel in Amsterdam. Hij heeft een reputatie hoog te houden: Van Wonderen is nog ongeslagen als trainer tegen Ajax in de eredivisie. Vorig seizoen speelde hij met Go Ahead 0-0 in Amsterdam en werd het 2-1 in Deventer.

Heerenveen bleek de afgelopen jaren kanonnenvoer voor Ajax. Tegen geen enkele club in de eredivisie maakte Ajax in de Johan Cruijff Arena zoveel doelpunten als tegen de Friezen: 84 in totaal, waarvan 36 in de laatste 8 thuisduels (4-5-5-4-4-4-5-5).

Van Wonderen gelooft in goed resultaat bij Ajax: 'Het kan'

Het Heerenveen van Van Wonderen is echter een ander Heerenveen. Met Van Wonderen won Heerenveen aan defensieve zekerheid. Met één tegengoal hebben de Friezen de minst gepasseerde defensie van de eredivisie. Drie keer al speelde sc Heerenveen met 0-0 gelijk.

Zoals Van Wonderen ook bij Go Ahead Eagles in de eerste divisie vooral faam verwierf met een sterk defensief fundament en mede dankzij 25 clean-sheets voor doelman Jay Gorter promoveerde naar de eredivisie. Saai kun je het ook noemen.

"Ik ben niet bezig met wat daarover wordt gezegd", zegt Van Wonderen. "Ik kijk naar de mogelijkheden, naar ontwikkeling en zoveel mogelijk uit een groep halen. Ook tegen Ajax zijn er mogelijkheden, maar het belangrijkst is dat we stappen zetten. Los van het resultaat. Het gaat om het perspectief op wat daarna komt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl