Mensen in Ter Apel schuilen onder een tent van Artsen zonder Grenzen
In samenwerking met
RTV Noord
NOS NieuwsAangepast

Honderden asielzoekers moeten buiten slapen in Ter Apel

Voor het aanmeldcentrum in Ter Apel hebben zich vanavond opnieuw honderden asielzoekers verzameld. Voor een groot deel van hen is geen slaapplek geregeld. Zij zullen de nacht noodgedwongen buiten moeten doorbrengen. Bijna twee weken geleden moest voor het laatst een grote groep asielzoekers buiten overnachten.

Na uren buiten in de regen te hebben gestaan, mochten enkele tientallen vrouwen en kinderen rond 23.00 uur naar binnen om de nacht door te brengen binnen de hekken van het aanmeldcentrum. Uiteindelijk liet het COA rond 23.30 weten dat er voor 200 mensen plek was gevonden in de crisisnoodopvang in Stadskanaal. Het is onduidelijk of mensen daarnaartoe kunnen worden gebracht, want er is nog altijd geen vervoer geregeld.

Er was sowieso niet voor iedereen plek: volgens RTV Noord maakten ongeveer 150 tot 200 mensen zich klaar om de nacht buiten door te brengen. Sommigen van hen zochten beschutting in slaapzakken onder de wagen van het Rode Kruis.

Mensen zoeken beschutting onder de wagen van het Rode Kruis

De regionale omroep meldde eerder op de avond dat mannen, vrouwen en kinderen uren moesten wachten in de regen. Hulporganisaties hebben poncho's, slaapzakken en dekens uitgedeeld.

Veel asielzoekers zijn bang dat ze vannacht buiten moeten slapen:

Honderden asielzoekers Ter Apel wachten buiten in de regen: 'Niemand geeft om ons'

Onder de wachtenden was Asa uit Irak. "Het is onmenselijk wat er nu gebeurt", zei ze eerder op de avond tegen RTV Noord. "Ze zeggen tegen me dat ik buiten moet wachten. Ze weten nog niet of er opvang is voor de vrouwen en kinderen."

Ze heeft op dat moment geen idee waar ze vanavond kan slapen. "Het is hier buiten niet goed om te slapen. We hebben geen tenten of slaapzakken. Zelfs als ik een tent heb, ben ik nog steeds bang om buiten te slapen."

Asielzoekers wachten buiten bij het aanmeldcentrum in Ter Apel

Ook de 19-jarige Najibullah uit Afghanistan weet rond tien uur nog niet waar hij de nacht door zal brengen. "De situatie is momenteel slecht, zeker voor mensen met kinderen. Niemand luistert naar ons, niemand geeft om ons. Er zijn geen plekken, er is geen veiligheid of beveiligers", zegt hij. "Het is vooral belangrijk dat de gezinnen en kinderen ergens kunnen slapen. Zij kunnen hier niet blijven."

Tegen elven werden vrouwen en kinderen binnengelaten in het aanmeldcentrum, opdat zij konden worden gescheiden van mannen die overlast veroorzaakten. Het was toen nog onduidelijk of er voor de rest van de wachtenden ook nog een slaapplek kon worden gevonden.

Tenten verboden

Hulporganisatie MiGreat zou tentjes uitdelen als er geen crisisnoodopvang beschikbaar was, liet een woordvoerder weten. De boa's die bij het centrum aanwezig waren, verboden dat, volgens RTV Noord. Er geldt nog steeds een noodverordening die tenten en kampeerspullen bij het terrein van het aanmeldcentrum verbiedt. De tenten zouden net zo snel worden weggehaald als dat ze worden opgezet, liet handhaving weten.

Uiteindelijk zijn er wel tenten uitgedeeld en veel mensen zijn voorzien, laat een vrijwilliger weten.

Advertentie via Ster.nl