Toiletten bij het aanmeldcentrum in Ter Apel
NOS NieuwsAangepast

Douches en wasbakken worden op terrein Ter Apel geplaatst, zegt Inspectie

Op het terrein voor het aanmeldcentrum in Ter Apel worden door het COA douches en wasbakken geplaatst, meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. De toiletten worden voortaan schoongemaakt. Vrijdag sloeg de Inspectie alarm over de sanitaire voorzieningen op het terrein, die zwaar onder de maat waren.

Een woordvoerder van de Inspectie laat weten dat er "alles aan gedaan" wordt om de douches vandaag nog op het parkeerterrein van het COA te krijgen. Asielzoekers zouden daar dan uiterlijk morgen kunnen douchen.

Ook komen er bij de douches wasbakken te staan. Daarvan staat er nu nog maar één op het terrein. "Dat was een wasbak die met een tuinslang van water werd voorzien", zegt de woordvoerder. "Die waterbak werd gebruikt door mensen om in te plassen, omdat de toiletten zo vies waren".

De woordvoerder noemt de mobiele toiletten die tot maandag nog op het terrein stonden "te goor om aan te zien". Inmiddels zijn de oude, vieze toiletten weggehaald en staan er nieuwe wc's. Die zullen, anders dan de oude toiletten, wel worden schoongemaakt, zegt de Inspectie.

Risico op uitbraken

Het risico op de uitbraak van infectieziekten was groot vanwege het gebrek aan hygiëne op het veld, schreef de Inspectie vrijdag aan minister Ernst Kuipers. Zondag bezochten de inspecteurs het terrein opnieuw en concludeerden zij "een totaal gebrek aan (randvoorwaarden voor) hygiëne en onvoldoende beschikbaarheid van basisvoorzieningen".

Bekijk hier wat de mannen (gezinnen, vrouwen en kinderen mogen naar binnen) die zich willen aanmelden in Ter Apel op het terrein meemaken:

Wachten, frustratie en onveiligheid: een dag voor de poort van Ter Apel

Sinds afgelopen weekend hoeven asielzoekers niet meer op de grond te slapen, laat de Inspectie vandaag weten. Het Rode Kruis heeft slaapzakken en veldbedden beschikbaar gesteld voor mensen die buiten wachten omdat zij niet naar een andere locatie willen. Ook is er een dekzeil geïnstalleerd.

Als het straks kouder wordt, is het noodzakelijk dat er ook zijwanden en grondplaten worden geplaatst, aldus de Inspectie.

Buitenslapers

Het COA liet weten dat in de nacht van maandag op dinsdag ongeveer tien mensen buiten sliepen. Zij zouden daar zelf voor hebben gekozen. Ongeveer zestig mensen sliepen in de wachtruimtes van de Immigratie- en Naturalisatiedienst.

De week ervoor moesten zo'n 700 mensen nachtenlang in de open lucht slapen.

 • NOS
  Deze stappen vormen het begin van de asielaanvraag
 • NOS
  Stap 1 aanmeldprocedure asielaanvraag: voorregistratie IND
 • NOS
  Stap 2 aanmeldprocedure asielaanvraag: registratie en identificatie AVIM
 • NOS
  Stap 3 aanmeldprocedure asielaanvraag: medische keuring
 • NOS
  Stap 4 aanmeldprocedure asielaanvraag: aanmeldgehoor IND

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl