Diana en Bashir tijdens het interview in 1995
NOS Nieuws

BBC doneert 1,6 miljoen aan goede doelen vanwege omstreden interview Diana

De BBC heeft ruim 1,4 miljoen pond (ruim 1,6 miljoen euro) aan goede doelen geschonken vanwege een omstreden interview met prinses Diana in 1995. Dit zijn de commerciële inkomsten die de omroep kreeg voor het interview door journalist Martin Bashir in het programma Panorama.

Het interview kwam onder valse voorwendselen tot stand, bleek eerder uit onderzoek. Gezien de bevindingen van de onderzoekers denkt de BBC dat het doneren "de juiste en gepaste handelwijze is". Eerder bood de omroep al excuses aan.

Het bedrag is verdeeld over zeven instellingen die zijn gerelateerd aan de voormalige kroonprinses, meldt de Britse omroep. Diana was bij zes ervan betrokken ten tijde van haar overlijden, deze week 25 jaar geleden. De laatste is The Diana Award, die ter nagedachtenis aan haar werd ingesteld.

In het interview vertelde prinses Diana over haar probleemhuwelijk met prins Charles. Zo zei ze "er zijn drie mensen in dit huwelijk", waarmee ze refereerde aan de minnares van haar man, Camilla Parker Bowles. Kort erna gingen Diana en Charles uit elkaar.

'Ongelooflijk, onbetrouwbaar en oneerlijk'

In 2020 stelde de omroep een onderzoek in naar wat er had gespeeld rond het interview. De broer van Diana, Charles Spencer, had daar jarenlang op aangedrongen. Bashir had hem vervalste documenten laten zien waaruit zou blijken dat personeel van de Britse koninklijke familie tegen betaling informatie over Diana lekte naar veiligheidsdiensten en tabloids. Daarop had Charles Spencer Diana ervan overtuigd mee te werken aan het interview.

Volgens het onderzoek loog Bashir tegen zijn eindredacteuren van de BBC over het tonen van de vervalste documenten. Zijn gedrag noemden de onderzoekers daarom "ongelooflijk, onbetrouwbaar en in sommige gevallen oneerlijk". Vorig jaar zei de voormalige BBC-directeur Tony Hall dat hij bij nader inzien een inschattingsfout had gemaakt en dat hij Bashir had moeten ontslaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl