Prinses Diana EPA

Wat speelde er rondom het geruchtmakende interview dat prinses Diana gaf aan verslaggever Martin Bashir? De Britse omroep BBC stelt 25 jaar later een onderzoek in.

In het interview vertelt prinses Diana over haar probleemhuwelijk met prins Charles. Het interview, dat in november 1995 werd uitgezonden, trok 23 miljoen Britse kijkers, een recordaantal en nog altijd een van de beste bekeken Britse televisieprogramma's ooit. Diana en Charles gingen kort na het interview uit elkaar.

Het is volgens correspondent Tim de Wit opvallend dat de aankondiging nu komt, omdat het vrijdag exact 25 jaar geleden is dat het interview werd uitgezonden. "Dit was het interview waarin ze zei: "Er zijn drie mensen in dit huwelijk", waarmee ze refereerde aan de minnares van haar man, Camilla Parker Bowles.

Prinses Diana praat in het interview in 1995 over haar probleemhuwelijk met prins Charles:

De broer van de in 1997 verongelukte prinses, graaf Charles Spencer, heeft jarenlang op een onderzoek aangedrongen. Hij heeft namelijk prinses Diana overtuigd om mee te werken aan het interview. Hij zou door de BBC zijn misleid. "De broer van Diana voelt zich erin geluisd, omdat hij onder valse voorwendselen akkoord kreeg op het interview", aldus de Wit.

Spencer was benaderd door Martin Bashir, die hem documenten liet zien om Diana over te halen. Volgens de broer van Diana kwam Bashir met vervalste verklaringen waarin stond dat mensen uit haar hofhouding betaald zouden worden door de Britse veiligheidsdienst om prinses Diana te bespioneren.

Onderzoek

Tim Davie, net aangesteld als nieuwe directeur van de BBC: "De BBC is vastberaden om de waarheid te achterhalen en daarom hebben we een onafhankelijke onderzoekscommissie in het leven geroepen." De commissie komt onder leiding van een oud-rechter van het hooggerechtshof, Lord Dyson.

Correspondent Tim de Wit: "Dit verhaal doet al best lang de ronde. De nieuwe directeur wil voor eens en voor altijd duidelijkheid scheppen."

Martin Bashir (57) voor wie het interview destijds zijn doorbraak betekende, is momenteel werkzaam bij de BBC als religie-redacteur.

Hij kan niet reageren op de aantijgingen, omdat hij herstellende is van een hartoperatie en van complicaties door een covid-besmetting.

Volgens correspondent Tim de Wit kan het onderzoek mogelijke pijnlijk worden voor de BBC:

STER reclame