Het interview met prinses Diana in 1995
NOS NieuwsAangepast

William en Harry halen fel uit na bedrog door BBC rond Diana-interview

De Britse prins William heeft hard uitgehaald naar de BBC na een kritisch rapport over een interview met zijn moeder, prinses Diana. Een onderzoek concludeerde gisteren dat het gesprek in 1995 onder valse voorwendselen tot stand was gekomen.

"Het is verdrietig om te weten dat de fouten van de BBC significant hebben bijgedragen aan de angst, paranoia en isolatie die ik me van die laatste jaren met haar kan herinneren", zegt de prins in een videoboodschap. "Het was niet alleen een losgeslagen verslaggever die haar liet zakken, maar ook de BBC-leiding, die wegkeek in plaats van moeilijke vragen te stellen."

'Falen van BBC droeg bij aan angst en eenzaamheid van mijn moeder'

BBC-verslaggever Martin Bashir strikte Diana in 1995 voor het spraakmakende interview. De prinses was ongekend openhartig over het stranden van haar huwelijk. Ze gaf toe zelf een affaire te hebben gehad en zei ook dat er door ontrouw van haar man, kroonprins Charles, altijd "drie mensen in dit huwelijk zijn geweest".

Het jaar erop scheidde het echtpaar, nog een jaar later kwam Diana op 36-jarige leeftijd om bij een auto-ongeluk in Parijs.

Bedrog

Omdat het interview vorig jaar 25 jaar geleden was, doken er in de Britse media oude beschuldigingen op over de manier waarop het interview tot stand was gekomen. Volgens de broer van Diana had Bashir haar overtuigd mee te werken door bankafschriften te laten zien waaruit zou blijken dat naaste medewerkers van Diana spioneerden voor Buckingham Palace.

Nieuw onafhankelijk onderzoek concludeerde gisteren dat Bashir inderdaad over de schreef was gegaan en daarover had gelogen tegen zijn meerderen. De BBC bood de betrokkenen schriftelijk excuses aan. "Dit voldeed niet aan onze hoge eisen voor integriteit en transparantie."

Onze moeder verloor hierdoor haar leven.

Prins Harry

"Ik ben ervan overtuigd dat de bedrieglijke manier waarop het interview tot stand kwam, heeft bijgedragen aan wat mijn moeder zei", reageert William op de conclusies. "Het interview was een belangrijke factor in de verslechtering van het huwelijk van mijn ouders en heeft sindsdien ontelbaar veel anderen geschaad."

William vindt dat het interview nooit meer moet worden uitgezonden, omdat "de BBC en anderen een kwart eeuw een slaatje hebben geslagen uit een vals verhaal".

Haar huwelijk met prins Charles leek aanvankelijk een sprookje. Maar later blijkt dat ze zich erg ongelukkig voelde:

Het leven van prinses Diana, een terugblik

Williams broer Harry reageerde met een eigen verklaring, waarin hij betoogt dat de werkwijze van de BBC geen uitzondering is. "Onze moeder verloor hierdoor haar leven, en er is niets veranderd", schrijft hij. "Zowel toen als nu gaat het om meer dan één programma, omroep of publicatie."

Martin Bashir, die eerder dit jaar vanwege gezondheidsredenen ontslag nam bij de BBC, heeft excuses aangeboden voor zijn misleiding. Hij noemt het nu een stomme fout, ook al waren de afschriften volgens hem niet doorslaggevend voor de totstandkoming van het interview.

"Het is jammer dat dit de dappere keuze van de prinses overschaduwt om haar verhaal te vertellen", reageert hij. Volgens hem doorbrak Diana met het interview stigma's over huwelijksproblemen en geestelijke gezondheid. "Daarom zal ik er altijd enorm trots op blijven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl