NOS Nieuws

Mislukte aanslag op vicepresident Argentinië Christina Kirchner

De Argentijnse vicepresident Cristina Fernández de Kirchner is op straat aangevallen door een gewapende man. Op beelden is te zien dat de man een pistool op de politica richt, maar het wapen lijkt niet te werken. De aanvaller werd door lijfwachten weggetrokken en is gearresteerd.

Volgens Argentijnse media is de aanvaller een 35-jarige Braziliaan. Het is niet duidelijk wat zijn motief was. Kirchner is ongedeerd.

In het wapen zaten vijf kogels, heeft de Argentijnse president Alberto Fernández bekendgemaakt. Hij noemt de aanslag "de heftigste gebeurtenis in Argentinië sinds het land weer een democratie is".

Op beelden is te zien dat het pistool vlak voor het gezicht van Kirchner kwam:

Man richt pistool op vicepresident Argentinië

Het incident vond plaats voor het huis van Kirchner in Buenos Aires. Honderden aanhangers stonden daar om de vicepresident op te wachten en steun te betuigen. Tegen Kirchner is onlangs twaalf jaar cel geëist vanwege fraude bij tal van aanbestedingen in de twee termijnen dat ze president was, tussen 2007 en 2015.

Sinds de strafeis bekend werd, bivakkeren aanhangers bij haar huis. Ze vinden dat ze slachtoffer is van een politiek gemotiveerde heksenjacht. Afgelopen weekend braken er rellen uit tussen de demonstranten en de politie, waarbij meerdere gewonden vielen.

Bedreiging democratie

De Argentijnse regering laat in een verklaring weten geschrokken te zijn van de aanval. "Dit bedreigt de democratie, onze instituties en de rechtsstaat", wordt er geschreven.

Ook uit buurlanden komen geschokte reacties. De Braziliaanse presidentskandidaat Lula zegt dat Kirchner slachtoffer is geworden van een "fascistische crimineel". De Chileense president Boric twittert dat het hele continent de aanslag zal veroordelen. Ook de Venezolaanse president heeft zijn medeleven getoond.

De Argentijnse president laat weten dat scholen dicht blijven en werknemers vrij moeten krijgen, zodat een 'dag van vrede' kan worden gehouden. Ook de voetbalcompetitie wordt stilgelegd. De verwachting is dat aanhangers van Kirchner de straat op zullen gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl