Feest bij aanhangers van Fernández en Kirchner
NOS NieuwsAangepast

Argentinië kiest linkse populist Fernández als president

Argentinië krijgt weer een linkse president. Hoewel nog niet alle stemmen zijn geteld, heeft de huidige conservatieve president Macri zijn verkiezingsnederlaag al toegegeven. Hij feliciteerde de nieuwe president, Alberto Fernández.

Na het tellen van 95 procent van de stemmen staat Fernández op zo'n 48 procent en Macri op 41 procent. Dat betekent dat er geen tweede ronde komt: de kandidaat die boven de 45 procent eindigt wint meteen.

Fernández wil een linksere koers inslaan, onder meer door de lonen te verhogen en meer geld uit te geven aan sociaal beleid. Critici vragen zich af hoe hij dat wil betalen. Argentinië zit in een diepe financiële crisis, met een gigantische schuld bij het Internationaal Monetair Fonds en een torenhoge inflatie.

In zijn overwinningsspeech beloofde Fernández een Argentinië met gelijke kansen voor iedereen:

Argentinië kiest Alberto Fernández als nieuwe president

Correspondent Nina Jurna verwacht dat Fernández veel subsidies die Macri juist schrapte opnieuw wil invoeren. "Bijvoorbeeld op elektriciteit, waarvan de tarieven omhoog zijn geschoten. Maar de vraag is of hij dat kan, met de afspraken die er zijn gemaakt met het IMF."

De verwachting is dat de Argentijnse munt, de peso, verder zal instorten, zegt Jurna.

De verkiezing van Alberto Fernández betekent ook de terugkeer aan de macht van oud-president Cristina Kirchner. Zij was de running mate van Fernández en wordt vice-president onder hem. Kirchner regeerde het land tussen 2007 en 2015 en werd opgevolgd door Macri.

Opvallend genoeg was Fernández kabinetschef onder Kirchner. Jurna denkt dat Kirchner een grote invloed zal hebben in de regering. "Bij het feest rond de verkiezingsoverwinning kwam Kirchner als eerste op het podium. Ze droeg een prachtige rode jurk en had enorme uitstraling, ze wond meteen het publiek om haar vingers. Fernández stond er toch een beetje verloren bij. Als dat een voorbode is, kun je je afvragen of zij niet de echte macht heeft. Maar we moeten dat nog zien."

Cristina Kirchner

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl