Duizenden mensen betoogden bij het huis van Kirchner
NOS NieuwsAangepast

Rellen in Buenos Aires bij steunbetuiging aan vicepresident Kirchner

Bij gevechten in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires tussen de politie en sympathisanten van vicepresident Cristina Kirchner zijn zeven agenten gewond geraakt. Enkele demonstranten zijn gearresteerd.

Duizenden mensen overal in het land betuigden steun aan Kirchner. Aanleiding is de lopende rechtszaak tegen haar. Deze week eiste het Openbaar Ministerie een celstraf van twaalf jaar. Ook wil de aanklager dat de 69-jarige Kirchner nooit meer een publiek ambt bekleedt. Ze wordt verdacht van fraude bij tal van aanbestedingen in de twee termijnen dat ze president was, tussen 2007 en 2015.

De demonstratie leidde tot een confrontatie tussen de politie en betogers:

Protesten in Buenos Aires: gevechten tussen demonstranten en politie

De grootste demonstratie was bij het huis van de vicepresident. De politie wilde een grote toeloop voorkomen. Daarop braken rellen uit. De politie zette traangas, rubberkogels en een waterkanon in.

De betogers vinden dat Kirchner het slachtoffer is van een politiek gemotiveerde heksenjacht. Kirchner spreekt de beschuldigingen tegen.

De vicepresident bedankte de betogers voor hun steun

Na verloop van tijd riep de vicepresident de actievoerders bij haar woning op om naar huis te gaan. "In een democratie is de vrijheid van meningsuiting van groot belang", zei ze vanaf een geïmproviseerd podium voor haar huis. "Ik wil jullie bedanken en jullie vragen om naar huis te gaan om uit te rusten. Het is een lange dag geweest."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl