Remco Evenepoel
NOS Wielrennen

Evenepoel steviger in leiderstrui Vuelta na tijdritzege, Roglic nu tweede

Remco Evenepoel heeft op superieure wijze de tiende etappe van de Ronde van Spanje gewonnen. De 22-jarige Belg van Quick-Step Alpha Vinyl stak in de individuele tijdrit met kop en schouders boven de rest uit. Primoz Roglic werd op 48 seconden tweede.

Met zijn eerste ritzege in een grote ronde heeft Evenepoel zijn voorsprong in het algemeen klassement nog maar eens vergroot. Roglic, de kopman van Jumbo-Visma, schoof op naar de tweede plaats en kijkt tegen een achterstand van 2.41 minuten aan.

Evenepoel verpulvert concurrentie in tijdrit en gaat riant aan de leiding in Vuelta

Een dag na de eerste rustdag in de Vuelta stond er een race tegen de klok over bijna 31 kilometer op het programma, met start in Elche en finish in Alicante. Liefst acht renners, onder wie tweevoudig etappewinnaar Sam Bennett, gingen niet meer van start. Bij het grootste gedeelte was een positieve coronatest de reden.

De Nederlandse sprinter Boy van Poppel was de eerste die van het startpodium afrolde en ook de eerste die een tijd neerzette: 38.03. Die tijd bleef niet lang staan, al snel doken renners onder de 38 minuten.

Snelle tijd Cavagna

De eerste outsider voor de ritzege die zich op het parcours begaf, was de Fransman Rémi Cavagna. Hij zette een zeer snelle tijdrit neer. Aan de finish stond er 34.18 op de klok.

Evenepoel verrast door verschil met Roglic: 'Nu gaan we voor de eindzege!'

Cavagna zag - terwijl hij in de hotseat zat - de ene na de andere renner zich stukbijten op zijn tijd. Onder anderen voor tijdritspecialist Rohan Dennis van Jumbo-Visma was Cavagna's tijd onbereikbaar.

Er verscheen een lach op het gezicht van de 27-jarige Fransman, die al eens een etappe won in de Vuelta. Drie jaar geleden rondde hij een solo van 25 kilometer winnend af. Maar toen zijn ploeggenoot Evenepoel, bijgenaamd de aerokogel van Schepdaal, op het parcours verscheen, werd het snel duidelijk: de ritzege zou aan de neus van Cavagna voorbij gaan.

Evenepoel veruit de snelste

Evenepoel was op het eerste tussenpunt al twintig seconden sneller dan Cavagna en breidde in het vervolg van die tijdrit zijn voorsprong verder uit. Aan de finish was het dan ook niet spannend meer en zette de Belg veruit de snelste tijd neer: 33.18

Voordat Evenepoel zijn tijdrit voltooide, was ook Roglic al onder de tijd van Cavagna gedoken en ging het bij Joao Almeida helemaal mis. De Portugese nummer zeven van het klassement sloeg een verkeerde weg in en verspeelde daarmee veel tijd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl