NOS Wielrennen

Ontketende Evenepoel loopt verder uit, Meintjes wint eindelijk in grote ronde

Ontketende Evenepoel loopt verder uit, Meintjes wint eindelijk in grote ronde

Remco Evenepoel heeft een nieuwe slag geslagen in de Ronde van Spanje. De klassementsleider nam op de loeisteile slotklim naar Les Praeres afstand van al zijn concurrenten.

De Belg werd door luxeknecht Julian Alaphilippe in een zetel naar de laatste beklimming gebracht, een col van slechts 3,8 kilometer, maar met een gemiddelde van 13 procent en stukken van liefst 25 procent. Evenepoel zette aan en niemand kon volgen.

Enric Mas, de nummer twee in het klassement, gaf op de meet 44 seconden toe en heeft in het klassement een achterstand van 1.12. Nummer drie Primoz Roglic zag zijn achterstand na de negende etappe met 52 seconden groeien naar 1.53.

Aanvaller Meintjes wint de etappe

De ritzege ging naar Louis Meintjes, die de hele etappe in de kopgroep had gereden. Voor de Zuid-Afrikaan, die drie keer in de toptien van het klassement van de Tour de France eindigde, was het zijn eerste ritzege in een grote ronde.

Sterker nog, hij was er niet eerder in een WorldTour-koers in geslaagd bij de eerste drie te eindigen, ploegentijdritten uitgezonderd.

Louis Meintjes

In de kopgroep zat oorspronkelijk ook Thymen Arensman, maar toen de aanvallers een voorsprong van zo'n drie minuten op het peloton hadden, liet de DSM-renner zich opeens terugzakken. "Het was een gezamenlijke beslissing met het team en that's it", was zijn toelichting bij Eurosport. En dat herhaalde hij nog een keer of vier, als een soort mantra.

In de Ronde van Italië deed zich eerder dit jaar een vergelijkbaar incident voor, toen Arensman een dag voor de afsluitende tijdrit tegen zijn zin in de kopgroep was beland en zich niet mocht laten terugzakken. Arensman rijdt overigens volgend jaar voor Ineos.

Maandag rustdag, dinsdag een tijdrit

Maandag is de tweede rustdag in deze Vuelta. Een dag later staat de individuele tijdrit van Elche naar Alicante over ruim dertig kilometer op het programma. Een dag waar de Belgisch kampioen tijdrijden naar uitkijkt, maar olympisch kampioen Roglic zal er verschil willen maken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl