NOS Wielrennen

Vine boekt tweede dagsucces in Vuelta, Evenepoel nog altijd in het rood

Vine boekt opnieuw dagsucces in bergrit Vuelta

De achtste etappe van de Vuelta is gewonnen door Jay Vine. De Australiër van Alpecin meldde zich als eerste bovenop de Colláu Fancuaya, waar de streep na een tien kilometer lange klim van de eerste categorie bereikt werd, en boekte zijn tweede ritzege van deze Ronde van Spanje.

Remco Evenepoel passeerde op 1.20 als vijfde de finish, net voor Enric Mas en Primoz Roglic, en blijft het algemeen klassement aanvoeren.

Twee truien wisselen van eigenaar

Na de start 154 kilometer eerder in La Pola Llaviana had zich direct een groep van acht renners losgemaakt. Ze kregen niet veel later gezelschap van twee man van FDJ, waardoor die ploeg drie troeven in de voorste gelederen had.

Het tiental kreeg de ruimte van het peloton, dat de marge lange tijd op zo'n vier minuten hield.

Nog voordat de slotklim opdoemde, moesten de renners over twee bergen van de tweede categorie en drie van de derde. De 26-jarige Vine, afgelopen donderdag winnaar van de eerste bergrit van deze Ronde van Spanje, liet zich daarop het meest gelden en deed een geslaagde greep naar de bolletjestrui, die bij de start nog om de schouders van de Monegask Victor Langellotti hing.

Rein Taaramäe leidt de kopgroep

Ook Mads Pedersen (Trek) had zijn oog laten vallen op een nieuw tricot. De Deen won de enige tussensprint van de dag, ruim tien kilometer voor de voet van de slotklim, en reed zo Sam Bennett, winnaar van de tweede en derde etappe, uit de groene puntentrui. Niet lang daarna liet de wereldkampioen van 2019 de kopgroep gaan.

Ook Bruno Armirail (FDJ) moest passen, zodat acht koplopers - Vine, Alexei Loetsenko (Astana), Mikel Landa (Bahrain), Rein Taaramäe (Intermarché), Lucas Hamilton (BikeExchange), Marc Soler (UAE), Thibaut Pinot en Sébastien Reichenbach (FDJ) - aan de onregelmatige klim (à 7,8%) richting de finish begonnen.

Vine als laatste over

Het peloton volgde op drieënhalve minuut, maar die marge liep onder impuls van QuickStep, de ploeg van klassementsleider Remco Evenepoel, snel terug. Bij de koplopers moest de een na de ander, onder wie ook Soler die de vijfde etappe op zijn naam had gebracht, lossen. Vine bleef als laatste over en ging op weg naar zijn tweede ritzege.

Remco Evenepoel

Terwijl Soler zich had herpakt en naar de tweede plaats fietste, lieten de klassementsrenners zich ook gelden. De Belgische rodetruidrager Evenepoel leidde daarin de dans en kwam in het gezelschap van Enric Mas (Movistar) en Primoz Roglic (Jumbo-Visma) op 1.20 van de etappewinnaar als vijfde over de meet.

De vier klassementsmannen van Ineos en de drie van Bora hadden op de slotklim niet terug gehad van de versnelling van Evenepoel en leverden tijd in. Zo ook dus Bora-coureur Wilco Kelderman, die als 37ste eindigde en drieënhalve minuut verloor op Evenepoel. Thymen Arensman (DSM) hield de schade beperkt tot een minuut en is nu op de elfde plaats de beste Nederlander.

Zondag volgt nog een pittige bergetappe, waarna meteen na de rustdag van maandag een tijdrit over 31 kilometer wacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl