NOS Wielrennen

Vine wint etappe, Evenepoel pakt rode trui in Vuelta

Dolgelukkige Vine wint rit 6 van de Vuelta

De Australiër Jay Vine (Alpecin-Deceuninck) heeft in de stromende regen de zesde etappe van de Vuelta gewonnen. Vine vertrok op de slotklim uit het peloton, haalde vluchter Mark Padoen bij en kwam solo over de finish. Achter Vine kwamen klassementsmannen Remco Evenepoel en Enric Mas als tweede en derde over de streep.

Vine, die pas twee jaar prof is, was na afloop dolgelukkig. Hij droeg de ritwinst op aan zijn vrouw: "Deze is voor mijn vrouw, die al drie, vier jaar alles voor me doet om dit te kunnen bereiken."

Op de Pico Jano kwam de 19-jarige Juan Ayuso van UAE Emirates als vierde over de streep. Primoz Roglic, Simon Yates en Jai Hindley kwamen op 1 minuut en 20 seconden achterstand binnen van Mas en Evenepoel. In die groep zaten ook de Nederlanders Thymen Arensman en Wilco Kelderman. Richard Carapaz kwam nog later over de finish, op meer dan twee minuten.

Rodetruidrager Rudy Molard kwam een halve minuut tekort om zijn woensdag veroverde rode trui te behouden. Hij staat nu tweede in het klassement voor Enric Mas en Primoz Roglic.

Het was een regenachtige etappe.

De strijd barstte los na een grote valpartij in het peloton op zo'n 45 kilometer voor de meet. Carl Fredrik Hagen was het grootste slachtoffer van deze valpartij en bleef kermend op het asfalt liggen. Toen iedereen weer op de fiets zat, zette wereldkampioen Julian Alaphilippe zich op kop in dienst van Remco Evenepoel en ging het tempo op de beklimming van de Collada de Brenes flink omhoog.

Rodetruidrager Rudy Molard kon in eerste instantie nog aanklampen op deze beklimming van de eerste categorie, maar vlak voor de top moest de Fransman toch lossen bij de favorieten. De kopgroep, die al vroeg in de koers was ontstaan, was op dat moment al helemaal uit elkaar gevallen. Oekraïner Mark Padoen reed solo op kop, gevolgd door de Spanjaard Rubén Fernández en de Italiaan Fausto Masnada.

Gladde afdaling

Padoen (EF) vond de afdaling op weg naar de slotklim duidelijk spannend en zag Italiaan en de Spanjaard snel dichterbij komen. Toch slaagde hij er in om solo de voet van de laatste beklimming te bereiken. Deze 12,6 kilometer lange Pico Jano maakte voor het eerst onderdeel uit van een grote ronde. Padoen begon aan de beklimming, met een gemiddeld stijgingspercentage van 6,7 procent, met een minuut voorsprong.

Evenepoel: 'Dit was het beste wat ik ooit op een fiets heb laten zien'

Al snel op de beklimming zette Jay Vine de achtervolging in op Padoen. Hij kwam snel dichterbij en ging uiteindelijk erop en erover. De eerste klassementsrenner die aanviel was Simon Yates. Hij demarreerde op negen kilometer voor de top. Mikel Landa, de kopman van Bahrain, verteerde die versnelling slecht en moest als eerste man met klassementsambities lossen. Hij verloor uiteindelijk ruim vijf minuten op Evenepoel.

Roglic alleen

Op 7,5 kilometer voor het einde maakten Mas en Evenepoel zich los van de andere favorieten, onder wie ook Primoz Roglic. Ayuso zette nog een achtervolging in, maar kwam niet meer bij de Evenepoel en Mas. In de achtervolging moest Primoz Roglic het meeste werk opknappen. Zijn laatste knecht Sepp Kuss kon het tempo van de favorietengroep niet meer aan.

Ineos zat met drie mannen in de eerste groep, maar Richard Carapaz zat daar niet bij. Sivakov, Geoghegan Hart en Rodriguez staan nog wel in de top 10 van het klassement na deze rit. De best geklasseerde Nederlander is Wilco Kelderman. Hij staat twaalfde op 1'55 van Evenepoel.

'Beste ooit'

Voor Remco Evenepoel is een droom uitgekomen, zo vertelde de Belgische rodetruidrager na de finish. "Ik ben heel gelukkig en trots om de leider in het klassement te zijn. Wat ik vandaag heb laten zien, is volgens mij het beste dat ik ooit op een fiets heb gedaan. Hopelijk kunnen we dit gevoel met het team blijven vasthouden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl