Een Russische militair bij de waterkrachtcentrale van Nova Kachovka, op een foto van afgelopen mei
NOS NieuwsAangepast

Oekraïne lanceert langverwacht offensief in Cherson

De Oekraïense strijdkrachten hebben een groot offensief gelanceerd in de regio Cherson. Dat meldt een woordvoerder van de troepen in het zuiden van het land. Vanuit verschillende windrichtingen zou het leger optrekken richting de cruciale havenstad Cherson.

Het ministerie van Informatie meldt dat de strijdkrachten door de eerste verdedigingslinie van de Russen zijn gebroken. Met behulp van westerse wapens is er een reële kans op het heroveren van de bezette gebieden, aldus het ministerie. Burgers in de regio Cherson worden opgeroepen te evacueren.

Het Russische ministerie van Defensie bevestigt dat Oekraïne een nieuw offensief heeft gelanceerd. Maar volgens Moskou is de aanval mislukt en heeft het Oekraïense leger zware verliezen geleden.

Zowel de berichten vanuit Kiev als Moskou zijn niet onafhankelijk te verifiëren.

Langverwacht

Er wordt al lange tijd gespeculeerd over een groot Oekraïens tegenoffensief om het zuiden van het land te heroveren op de Russen. De afgelopen weken waren er geregeld aanvallen op munitiedepots, spoorwegen en cruciale bruggen in de regio Cherson, evenals op de nabijgelegen Krim. Oekraïne claimt zeker tien munitiedepots in de regio in één week te hebben vernietigd.

Ook vanochtend zijn diverse explosies gemeld, in onder meer Cherson, Velyka Lepetycha en de cruciale stad Nova Kachovka, waar een dam in de Dnepr-rivier is gelegen.

Volgens een verzetsgroep zijn inmiddels alle bruggen vernietigd die de stad Cherson verbinden met het overige deel van Oekraïne dat in handen is van Rusland. Alleen voetgangers kunnen de brede Dnepr nog oversteken. Daarmee zou het Russische leger in Cherson afgesneden zijn van de levering van nieuwe wapens, brandstof en voedsel.

De stad Cherson viel aan het begin van de Russische invasie in Oekraïne relatief eenvoudig in Russische handen. Daarna stokte de opmars op weg naar Mykolajiv. De afgelopen weken wist het Oekraïense leger op kleine schaal terrein te winnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl