De rookwolken van de explosies waren ook voor Russische toeristen op het eiland te zien
NOS Nieuws

Aanval op Krim is 'symbolische overwinning voor Oekraïners'

Op de Krim zijn zeker negen vliegtuigen van de Russen vernietigd, zegt een woordvoerder van de Oekraïense luchtmacht. Gisteren viel Oekraïne de Russen op het schiereiland voor het eerst sinds de annexatie door Rusland in 2014 aan.

Op de Krim werden explosies gemeld op een Russische militaire basis. Ooggetuigen op sociale media spraken van twaalf grote explosies. Op beelden zijn grote rookpluimen boven de basis te zien. Oekraïne heeft het schiereiland van grote afstand weten te raken.

De Oekraïense regering nam geen verantwoordelijkheid voor de aanval. The New York Times stelde op basis van een anonieme regeringsfunctionaris dat het wel degelijk ging om een gerichte aanval van het Oekraïense leger. "Dit is nog maar het begin", schreef presidentieel adviseur Mykhailo Podoliak op Twitter, zonder de aanval officieel te bevestigen.

President Zelensky zei in zijn nachtelijke videoboodschap dat de oorlog met Rusland pas kan eindigen als de Krim weer bij Oekraïne hoort, zonder verder te refereren aan de aanval van die dag. "De Krim is Oekraïens en we zullen het nooit opgeven. Deze Russische oorlog tegen Oekraïne en tegen het hele vrije Europa begon met de Krim en moet eindigen met de Krim. Met zijn bevrijding", aldus de president.

Imago hoog houden

Het Russische ministerie van Defensie zei dat de ontploffingen plaatsvonden in depots en dat het ging om een incident. Volgens militaire experts van het Amerikaanse Instituut voor de Studie van de Oorlog willen de Russen om imagoredenen de aanval niet toegeven. Dan zou Moskou moeten toegeven dat hun luchtverdedigingssystemen hebben gefaald, zoals dat ook het geval was bij het zinken van het oorlogsschip de Moskva.

Meerdere ooggetuigen op de Krim filmden de explosies:

Grote zwarte pluimen boven de Krim na explosies op Russisch militair vliegveld

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl