Rody Jongebreur, midden, praat met buurtbewoners op de plaats van het ongeluk
In samenwerking met
Rijnmond
NOS NieuwsAangepast

Nieuw-Beijerland in shock na vrachtwagendrama: 'In een oogwenk was het gebeurd'

Bewoners van Nieuw-Beijerland reageren aangedaan op het ongeluk van gisteravond, dat aan zes mensen het leven kostte. Een vrachtwagenchauffeur reed in het buurtschap Zuidzijde, bij Nieuw-Beijerland, met zijn truck een dijk af en raakte een groep mensen die aan het barbecuen waren. "Hij reed zo naar beneden, ik weet niet wat hij aan het doen was."

Vandaag werd bekend dat bij het ongeluk zes mensen om het leven zijn gekomen. Het gaat om twee mannen en een vrouw uit Nieuw-Beijerland, een vrouw uit Oud-Beijerland en een man en een vrouw uit het naburige Goudswaard. Ze waren 28 tot 75 jaar.

Op de plek waar de vrachtwagen de dijk af reed, zijn bloemen gelegd. Mensen huilen en vallen elkaar in de armen, zegt een verslaggever van Rijnmond.

Ik zag drie mensen onder de vrachtwagen liggen. Daar was niks van over. Uiteindelijk zag ik mijn zoon en dochter bij mijn vrouw staan. Toen liep ik leeg.

Rody Jongebreur

Rody Jongebreur was met zijn gezin bij de barbecue van de plaatselijke ijsclub. Nadat de vrachtwagen tot stilstand was gekomen, keek hij waar zijn zoontje was, of hij niet onder de vrachtwagen lag. "Daarna heb ik de motor van de wagen uitgedraaid en de sleutels gepakt. Ik zag drie mensen onder de vrachtwagen liggen." Uiteindelijk zag hij zijn zoon bij zijn dochter en vrouw.

Zijn vrouw en dochter zijn beiden door het ongeluk bont en blauw en liggen nog in het ziekenhuis, zo kreeg de dochter een tafel tegen haar achterhoofd. Jongebreurs hand en pols zitten ingepakt, hij heeft een forse wond onder zijn rechterduim. "Ik heb alles nog, dat is het mooiste cadeau dat ik kon krijgen", vertelt hij aan Rijnmond.

'Slachtoffers waren kansloos'

Het had een verbindende barbecue moeten worden, zegt Johan van Driel, die ook bij de barbecue aanwezig was. Er waren onlangs veel nieuwe mensen in de buurt komen wonen, die wilden elkaar graag ontmoeten. "Er was behoefte om gezellig bij elkaar te zijn", zegt Van Driel.

Hij vertelt dat de barbecue net was begonnen toen het ongeluk gebeurde. "Na vijf of tien minuten riep iemand: 'Wat doet hij nu?'", vertelt hij. "Toen zag ik de vrachtwagen zo naar beneden door een tent schieten, mensen meesleurend. In een oogwenk was het gebeurd."

Volgens Van Driel waren de slachtoffers volkomen kansloos. "Het is niet voor te stellen wat er dan door je heengaat, een gevoel van wanhoop, moedeloosheid en paniek."

Elkaar kennen

Van de zes dodelijke slachtoffers komen er drie uit dezelfde familie, zegt Van Driel. Een van hen is een hoogzwangere vrouw. "Ik heb haar zien lopen. Die kennen we ook allemaal, want dat is het verhaal in een buurt: je kent elkaar. De vrouw zag ik lopen met een prachtig mooie buik. De vader was erbij en ze hadden heel veel zin om mee te doen met de barbecue. En dat is dan weg."

Johan van Driel was op het buurtfeest en vertelt over het tragische ongeluk:

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Onder de bewoners heerst behalve verdriet ook verbazing. Niemand begrijpt waarom de chauffeur de dijk afreed. Zo ook Kees van Peenen, een andere getuige.

Van Peenen is zelf vrachtwagenchauffeur en heeft geen idee waarom het voertuig de dijk is afgereden. "Ik heb hier een collega wonen, die is ook vrachtwagenchauffeur. Ik zei nog tegen hem: kijk, een vrachtwagen op zaterdag. Ik draaide me om om m'n bordje leeg te eten, toen hoorde ik gillen. Ik draaide me om en toen stond hij hier. Alles weg."

Steun bij elkaar

Vandaag is er een besloten bijeenkomst voor de deelnemers aan de barbecue. Iedereen kan daar zijn of haar verhaal kwijt. Wat Van Driel hoop gaf, is dat iedereen elkaar steunt, ongeacht iemands afkomst of geloof. "Iedereen hielp elkaar, knuffelde, hield elkaar vast waar dat nodig was."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl