Hulpdiensten gisteravond op de plek waar de vrachtwagen op de barbecue inreed
NOS NieuwsAangepast

Zes doden en zeven gewonden bij vrachtwagendrama Nieuw-Beijerland

Bij het vrachtwagendrama in Nieuw-Beijerland van gisteravond zijn zes mensen om het leven gekomen. Ook zijn er zeven gewonden, van wie een in kritieke toestand verkeert. Dat meldt de politie.

De meeste dodelijke slachtoffers komen uit Nieuw-Beijerland: twee mannen van 50 en 62 en twee vrouwen van 32 en 75. Ook een man van 41 en een vrouw van 28 uit het naburige Goudswaard kwamen om het leven.

De regionale omroep Rijnmond meldt dat in de Bethelkerk in Oud-Beijerland is bekendgemaakt dat drie omgekomen mensen uit dezelfde familie komen. Het zou gaan om een moeder, een zoon en een schoondochter die acht maanden zwanger was.

Ook meldt sportvereniging TOGB uit Berkel en Rodenrijs een overlijden. De man van 62 was erelid, oud-bestuurslid en voetbalscheidsrechter bij de club.

De bestuurder van de vrachtwagen wordt verdacht van het veroorzaken van een dodelijk verkeersongeval. De Spanjaard van 46 had niet gedronken.

Barbecue

Het ongeluk was in het buurtschap Zuidzijde, dat bij Nieuw-Beijerland hoort, op de T-splitsing tussen de Zuidzijdsedijk en de Langeweg. Volgens de politie is duidelijk dat de vrachtwagen voor het ongeval op de dijk stilstond. Daarna is het voertuig door onbekende oorzaak gaan rijden.

Onder aan de dijk reed de vrachtwagen rond 18.00 uur in op een barbecue van de plaatselijke ijsclub. Daar waren zeker tientallen mensen aanwezig.

De politie hoopt dat omstanders foto's of filmpjes van het ongeluk hebben, die duidelijkheid kunnen geven over de toedracht. De vrachtwagen is inmiddels weggehaald van de plek van het ongeval.

Iedereen was in paniek, iedereen probeerde te helpen.

Getuige Rebecca van Wijgerden tegen Rijnmond

Een echtpaar dat bij de barbecue aanwezig was, zag ook dat de vrachtwagen stilstond voor de T-splitsing, vervolgens in beweging kwam en van de dijk af reed. Onder aan de dijk speelde zich vervolgens een drama af. "Het voelde alsof we in een film zaten. We hebben gezien hoe mensen meegesleurd werden", zegt het paar tegen Rijnmond.

Volgens het stel probeerden de omstanders zoveel mogelijk mensen te helpen. "We zagen voeten onder de vrachtwagen. Deze beelden blijven voor altijd op ons netvlies."

"Iedereen was in paniek, iedereen probeerde te helpen. De hulpverlening was bezig, maar er waren ontzettend veel gewonden", zegt Rebecca van Wijgerden, die vlak na het ongeluk aanwezig was, tegen Rijnmond. "Later kwam de chauffeur uit zijn vrachtwagen, waarna hij werd meegenomen door de politie. Iedereen die daarbij was, was overstuur. Het is onbekend wat er precies gebeurde, maar de mensen waren boos, wilden weten wat er gebeurd was."

Hulpverleners gisteren op de plaats van het ongeval en later op de avond de berging van de trailer van de vrachtwagen:

Volgens omwonende Leen van Dijk was de barbecue ter gelegenheid van het afscheid van de voorzitter van de plaatselijke ijsvereniging. "Ik weet dat er honderd aanmeldingen waren. Ik ken de meeste mensen van de vereniging, ik woon hier al 58 jaar en heb zelf jaren in het bestuur gezeten."

Waarnemend burgemeester Aptroot van de gemeente Hoeksche Waard, waar Nieuw-Beijerland onder valt, zei gisteravond tegen de NOS dat het drama veel impact heeft op de bewoners van Nieuw-Beijerland. "Het is hier in Nieuw-Beijerland een zeer hechte gemeenschap. Mensen willen weten hoe het gaat met hun dierbaren of goede vrienden."

Ook koning Willem-Alexander heeft gereageerd op het ongeluk. Hij is "geschokt en aangedaan" door het "vreselijke ongeluk". Premier Rutte reageerde via Twitter, waar hij zijn medeleven uitspreekt aan slachtoffers en nabestaanden.

Gisteravond deed de politie een oproep via Burgernet, waarin de bestuurder van een witte bestelwagen die op de bewuste dijk stond werd gevraagd om zich te melden. De politie ziet de bestuurder als een getuige en heeft inmiddels met deze persoon gesproken.

Informatienummer

Voor omstanders is slachtofferhulp beschikbaar. Ook heeft de gemeente Hoeksche Waard vanochtend een informatienummer geopend voor mensen die vragen hebben over het incident. Zij kunnen bellen met 0800-6473647 of 140186. In verband met privacy wordt hier geen informatie over slachtoffers gegeven, schrijft de gemeente op Twitter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl