Andries Jonker
NOS Voetbal

KNVB vindt in Jonker ervaren opvolger Parsons als bondscoach Oranjevrouwen

Andries Jonker keert terug als bondscoach van de Oranjevrouwen. De 59-jarige Amsterdammer heeft een contract getekend tot en met het EK van 2025.

De KNVB noemt Jonker nu de meest voor de hand liggende keuze, exact twee weken nadat zijn voorganger Mark Parsons werd ontslagen. Jonker kan meteen aan de bak, met op 6 september in Utrecht de cruciale WK-kwalificatiewedstrijd tegen IJsland. Bij winst plaatst Oranje zich voor de eindronde van volgend jaar in Australië en Nieuw-Zeeland.

"We zagen het afgelopen EK hoe ontzettend snel het vrouwenvoetbal zich de laatste jaren heeft ontwikkeld. We hebben ambitieuze doelstellingen, maar ook enorm veel kwaliteit en talent waar we uit kunnen putten richting het WK van 2023", aldus Jonker. "Het is natuurlijk heel mooi om daar richting aan te mogen geven."

Jonker stond in zijn trainerscarrière al op het veld van onder meer FC Barcelona en Bayern München, als assistent van huidig mannenbondscoach Louis van Gaal. De laatste jaren was hij trainer en technisch directeur bij Telstar, waar hij een paar maanden geleden besloot te stoppen.

Sindsdien had Jonker even pauze. "En dat is helemaal niet erg", zei hij begin juli op een terras in Monnickendam. "Het geeft je tijd om na te denken, dingen op een rij te zetten. Daardoor krijg je het gevoel dat je na een rustpauze beter bent dan daarvoor."

Ook in 2001 al even bondscoach

In 2001 had Jonker ook al een jaar de leiding over de Oranjevrouwen, toen met succestrainer Sarina Wiegman nog als voetbalster op het middenveld. "Ik heb eerder mogen ervaren hoe mooi het is om met een groep ambitieuze, toegewijde speelsters aan de slag te gaan."

Jonker werd al eerder benaderd om terug te keren, als opvolger van Wiegman. Maar hij weigerde en de bond koos vervolgens voor Parsons.

Jonker werd al eerder benaderd door de KNVB voor bondscoach Oranjevrouwen

Nu is het Jan Dirk van der Zee namens de KNVB dus wel gelukt om Jonker te overtuigen.

"Hij staat al een tijd op ons lijstje", erkende de bestuurder. "Het is daarom goed nieuws dat hij zo snel kan en wil instappen om het team te gaan leiden richting de kwalificatie voor het WK. Uiteindelijk moeten de Oranjevrouwen altijd meespelen voor de prijzen en zo ziet Andries dat ook."

Sarina-plus

De profielschets van de nieuwe bondscoach die de KNVB na Wiegmans vertrek in de zomer van 2021 opstelde, luidde: "Een Sarina-plus. Iemand die Sarina kan overtreffen, die het vrouwenvoetbal goed begrijpt."

Parsons slaagde daar niet in, met een roemloze uitschakeling in de kwartfinale van het EK tegen Frankrijk, waarbij vooral het vertoonde spel flink tegenviel. De inhaalslag van Jonker kan meteen worden ingezet in de WK-kwalificatie, waarin onder leiding van Parsons schade werd opgelopen met twee zwaarbevochten gelijke spelen tegen Tsjechië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl