Mark Parsons
NOS Voetbal

KNVB stuurt bondscoach Parsons weg na 'tegenvallend spel en resultaten' op EK

Mark Parsons is niet langer bondscoach van de Nederlandse voetbalsters. De KNVB heeft na een evaluatie besloten per direct afscheid te nemen van de 36-jarige Engelsman.

Oranje beleefde onder leiding van Parsons een teleurstellend Europees kampioenschap, want al in de kwartfinale werd de titelverdediger uitgeschakeld door Frankrijk.

"De lat ligt hoog. Nederland was titelverdediger en ook finalist op het laatste WK, we willen meedoen voor de prijzen", zegt Jan Dirk van der Zee namens de voetbalbond. Uit een evaluatie bleek dat er te weinig vertrouwen bestaat dat onder de huidige leiding de ambities worden waargemaakt.

Nog geen jaar in dienst

Parsons werd in mei vorig jaar aangesteld als bondscoach en zat in september voor het eerst op de bank. De opvolger van de uiterst succesvolle Sarina Wiegman overtuigde echter nooit.

Periode Parsons ten einde: elf ongelukkige maanden bij Oranje

"In aanloop naar en op het EK vielen zowel het vertoonde spel als de resultaten tegen en dat kunnen we ons niet veroorloven", vervolgt Van der Zee.

Volgende duel al in september

"Met het oog op de huidige WK-kwalificatiereeks is besloten dat op zeer korte termijn (op 6 september speelt Oranje al tegen IJsland, red.) iemand anders aan het roer komt te staan. Dat is geen leuke beslissing maar ook dat hoort bij topvoetbal", aldus Van der Zee.

Parsons voorganger Wiegman leidde Nederland in 2017 naar de Europese titel en in 2019 naar de WK-finale. Vorige maand won ze het EK met Engeland.

Parsons per direct weg bij Oranje: 'Zoektocht wordt hoe dan ook haastklus'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl