Stefanie van der Gragt treurt na de uitschakeling met Oranje
NOS Voetbal

EK voor Oranje mislukt? 'Dat is overdreven, maar teleurstellend is het wel'

  • Thierry Boon

    NOS-redacteur in Engeland

  • Thierry Boon

    NOS-redacteur in Engeland

Totaal leeg waren ze. Verslagen, uitgeput, verdrietig. Terwijl de Fransen hun feestje vierden en het stadion in Rotherham leegstroomde, stond de hele selectie van Oranje arm om arm rond de middencirkel.

Wie wint als team, verliest ook als team. In Rotherham werd Nederland onttroond als Europees kampioen.

Natuurlijk, dat het moeilijk ging worden tegen de sterke Fransen, dat wisten ze ook bij Oranje. En natuurlijk, dat het nog zo lang 0-0 stond had het te danken aan de (opnieuw) ijzersterk keepende Daphne van Domselaar.

Stunt

Maar omdat het Frankrijk maar niet lukte om te scoren, begon Oranje stiekem te geloven in een stunt. "We hadden vooraf ook niet gedacht dat we veel kansen zouden krijgen, maar je kunt er aan één genoeg hebben", zei Victoria Pelova.

"Het kon eigenlijk tot de laatste minuut alle kanten op", was de conclusie van Jill Roord. Dat het uiteindelijk de kant van de Fransen opviel, was gezien het spelbeeld niet meer dan logisch. Oranje creëerde amper iets. Frankrijk won dankzij een benutte strafschop in de verlenging.

EK: bekijk de samenvatting van Frankrijk-Nederland (1-0)

Na het laatste fluitsignaal zakte de van corona herstelde Vivianne Miedema in elkaar. Ook Stefanie van der Gragt plofte neer in het gras. Alle energie uit hun lichamen geperst.

Toch kwamen ze weer overeind, om een ronde door het stadion te maken om de honderden meegereisde Oranjefans te bedanken. Ook bondscoach Mark Parsons klapte mee.

Vreemd toernooi

Nog voordat hij zijn ploeg echt aan de praat heeft gekregen, zit het EK in Engeland er alweer op. Het was een vreemd toernooi. Op een eindronde gebeuren altijd onverwachte dingen, maar tegen zoveel geks kon Parsons niet opboksen. Coronabesmetting hier, blessure daar. De Engelsman had het geluk niet aan de kont hangen.

Toch is kritiek ook op z'n plaats. Oranje kan strijden als de beste, maar voetballend zat er echt wel meer in dan dat er dit EK is uitgekomen. Van de Fransen kun je verliezen, maar zeker in de eerste helft werd Nederland bij vlagen weggespeeld. Bij sommige keuzes van Parsons dit toernooi kun je je vraagtekens zetten.

Neem de kwartfinale. De keuze om Roord op de bank te laten beginnen, bleek niet de juiste. Parsons moest in de rust zijn eigen fout herstellen. Met Roord erbij was Oranje na rust een stuk sterker.

"De trainer wilde meer energie zien in het verdedigen, daarom koos hij aanvankelijk niet voor mij", sprak Roord, die zich eerder dit toernooi kritisch uitliet over Parsons, na afloop. "Dat was een hele teleurstelling, maar het enige wat je kunt doen is erin komen en laten zien dat hij het verkeerd had. Het ging volgens mij prima."

Nieuwe generatie komt eraan, met Van Domselaar voorop

Dit EK leert ook dat een nieuwe generatie zich aandient, met keepster Van Domselaar voorop. Met haar elegante stijl hield ze de ene na de andere bal op een sierlijke manier uit haar doel. En met haar voeten legt ze de ballen precies waar zij wil. Met haar 22 jaar de toekomst onder de lat bij Oranje.

"Ik kreeg op het veld af en toe gewoon kippenvel van alle reddingen van Daphne", bekende generatiegenoot Pelova dan ook na de nederlaag tegen de Fransen. "Ze is gewoon superman." De vraag is of Parsons nog om haar heen kan, als de geblesseerde Sari van Veenendaal straks weer is hersteld.

Daphne van Domselaar (l)

Ook Pelova zelf speelde een sterk toernooi. Met haar invalbeurten in de groepsfase maakte ze indruk en na het wegvallen van Lieke Martens stond ze tegen de Fransen in de basis. "Ik baal dat we niet door zijn, want ik had graag meer willen laten zien als basisspeler. Maar al met al heb ik een prima toernooi gedraaid en me als invaller goed kunnen laten zien."

Eindbalans

Tijd voor de eindbalans. De regerend kampioen sneuvelt na een aarzelende groepsfase in de kwartfinales. Mag je het dan een mislukt toernooi noemen? "Dat is misschien overdreven, maar het is wel teleurstellend, ja", zei Roord. "Er zijn zoveel dingen die net niet goed op hun plek vielen."

"In de tweede groepswedstrijd tegen Portugal komen we 2-0 voor. Dan kun je ook zomaar uitlopen naar 5-0, groepswinnaar worden en Frankrijk ontlopen. Maar we lieten Portugal terugkomen tot 2-2. Ik weet niet wat er precies mis was op dit EK, maar het was uiteindelijk gewoon niet goed genoeg", aldus Roord.

"Ik denk dat Frankrijk echt heel goed is en dat wij het best aardig hebben gedaan", was de lezing van Pelova. "Het heeft dit EK ook niet echt mee gezeten, dat maakt het er niet makkelijker op", treurde ze. "En nu is het tijd voor vakantie."

Bekijk hieronder de reacties van Dominique Janssen, Jill Roord, Stefanie van der Gragt, Daphne van Domselaar en Mark Parsons:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl