NOS Voetbal

Geloof in ontslagen Parsons ontbrak: 'Uitspraken internationals waren niet mals'

De KNVB gaf het vertoonde spel en de tegenvallende resultaten als redenen voor het beëindigen van de samenwerking met bondscoach Mark Parsons, maar het gebrek aan draagkracht in de selectie heeft de doorslag gegeven, denkt NOS-analyticus Leonne Stentler.

"Als die speelsters hadden gezegd 'we willen door met hem', was hij er niet uit gevlogen. Honderd procent niet. Maar als speelsters niet in je geloven, kan je inpakken. Door de uitspraken van de internationals voor en na het EK zag ik het ontslag dus wel aankomen. Die waren niet mals en behoorlijk expliciet."

Lange besprekingen

Een interview met Daniëlle van de Donk na de uitschakeling was in die zin exemplarisch voor de onvrede die er in de groep heerste over de bondscoach. "Voor mijn spel hebben we te verdedigend gespeeld. Ik vind het leuker om aan te vallen. Misschien hebben Mark (Parsons red.) en ik net een andere betiteling van aanvallend voetbal", oordeelde de middenvelder.

Stentler over ontslag Parsons: 'Zonder draagvlak kom je niet verder'

Maar ook Jill Roord gaf rond het toernooi een interview aan de Volkskrant waarin ze de aanpak van Parsons laakte. Hij zou te lange besprekingen houden en te veel gesprekken voeren. Uitspraken die ze later afdeed als een grapje.

Stentler: "Als je die ruimte voelt om zoiets onder het mom van een grap te zeggen - wat sowieso nergens op slaat, want het waren vier, vijf zeer concrete uitspraken die niks met sarcasme te maken hadden - en er wordt niet op gehandeld... dat vind ik best kwalijk."

Parttime

Het waren elf ongelukkige maanden onder Parsons. Dat begon al bij zijn aanstelling. De Engelsman combineerde in eerste instantie zijn baan bij de KNVB met zijn baan bij het Amerikaanse Portland Thorns.

Bekijk hieronder een kort overzicht van Mark Parsons bij Oranje.

Periode Parsons ten einde: elf ongelukkige maanden bij Oranje

"Bij zijn aanstelling waren er al vraagtekens en ben ik ook kritisch geweest", zegt Stentler. "De KNVB had natuurlijk niet met deze parttime aanstelling akkoord moeten gaan. Zeker niet. Maar hij had er ook zelf 'nee' op kunnen zeggen. Ik weet zeker dat als zijn voorganger Sarina Wiegman te horen had gekregen dat ze dit parttime kon doen, dat ze had bedankt."

"Het is ook een slecht signaal naar de speelsters. De vicewereldkampioen die wordt gecoacht door een parttime bondscoach. Die ook nog eens helemaal in Amerika coacht. Dat vind ik heel kwalijk."

De consequentie was dat Parsons voor het WK-kwalificatieduel met Cyprus in oktober enkele dagen schitterde door afwezigheid. Hij zou maandag aankomen, maar kwam door problemen met papierwerk pas donderdag, een dag voor de wedstrijd, aan. Stentler: "Dat moet je echt niet willen met de hoofdcoach van het Nederlands elftal."

Opeenstapeling

Ter verdediging van Parsons: de resultaten van het Nederlands elftal op het EK waren op papier niet zo slecht. De groepsfase werd redelijk makkelijk overleefd en het is geen schande om van een sterk land als Frankrijk te verliezen na verlenging. Had dat onder Wiegman niet ook kunnen gebeuren?

"Natuurlijk wel, maar het was een opeenstapeling", zegt Stentler. "Onder Wiegman was er wel draagvlak onder de speelsters en een duidelijk plan. Het zijn zoveel kleine dingen bij elkaar opgeteld die niet overtuigend waren onder Parsons, waardoor je tot deze conclusie komt."

Parsons per direct weg bij Oranje: 'Zoektocht wordt hoe dan ook haastklus'

De KNVB kan dus op zoek naar een nieuwe bondscoach. Met het oog op de huidige WK-kwalificatiereeks zal op zeer korte termijn iemand anders worden aangesteld, op 6 september speelt Oranje al tegen IJsland.

"Je zou eigenlijk een combinatie zoals bij PSV moeten hebben, waarbij de onervaren Ruud van Nistelrooij ondersteund wordt door de ervaren Fred Rutten. Dus dat zou de huidige assistent Jessica Torny kunnen zijn met een ervaren coach als rechterhand, die het echt samen wil doen. Ik denk dat Torny het dan zeker zou kunnen."

En iemand van buiten? "Ik vind Emma Hayes van Chelsea de ideale bondscoach voor het Nederlands elftal. Zij heeft de capaciteiten om een team naar haar hand te zetten en durft op een manier te spelen die haar beste speelsters beter maakt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl