ANP/Pro Shots
NOS Voetbal

Toch maar weer op zoek naar Wiegman 2.0: wie treedt in Parsons' voetsporen?

"Een Sarina-plus. Iemand die Sarina kan overtreffen, die het vrouwenvoetbal goed begrijpt." Het was de profielschets van de KNVB die in de zomer van 2021 uiteindelijk Mark Parsons als bondscoach van de Oranjevrouwen opleverde.

Elf maanden later mocht de 36-jarige Brit alweer zijn spullen pakken. 'Project Parsons' is van tafel en de zoektocht naar een nieuwe Sarina-plus in volle gang.

Vivianne Miedema had een vooruitziende blik. Of was het avontuur Parsons misschien al vanaf dag één een kansloze missie? "Hij (Mark Parsons, red.) is eigenlijk het tegenovergestelde van Sarina Wiegman", concludeerde Miedema na de eerste dagen met Parsons.

"Zij is best wel hard en direct als coach, wat goed is. En ze is heel erg voetbaltechnisch ingesteld. Mark heeft een andere aanpak, hij hamert veel meer op teamgevoel. Het is wel anders dan wat we gewend zijn."

Wijze van Wiegman

Lange teambesprekingen, veel gepraat over het proces. Dat de 36-jarige coach nooit echt door de spelers omarmd werd, is een publiek geheim. Zijn aanpak werkte duidelijk niet voor Oranje. Maar wat dan wel? De wijze van Wiegman, die werkte wel. Een voetbaltechnische blik, duidelijk en direct.

Parsons per direct weg bij Oranje: 'Zoektocht wordt hoe dan ook haastklus'

Met het cruciale WK-kwalificatieduel met IJsland op 6 september in zicht is de opvolging van Parsons een flinke haastklus voor de KNVB. Winst betekent directe kwalificatie voor het wereldkampioenschap in Australië en Nieuw-Zeeland van volgend jaar.

Het streven van de KNVB is om voor de volgende interlandperiode een nieuwe bondscoach aangesteld te hebben. Op 28 augustus komt het Nederlands elftal weer bij elkaar in Zeist. De bond heeft dus welgeteld 17 dagen.

Lastige puzzel

En met die lastige puzzel van de vorige keer in het achterhoofd is het de vraag wie de KNVB ditmaal voor ogen heeft. Schuiven ze Parsons' assistent Jessica Torny door? Het zou een tijdelijke oplossing kunnen zijn, maar Torny was direct betrokken bij de teleurstellende periode onder Parsons. Verre van ideaal dus.

Over ideaal gesproken, wie op zoek is naar een Wiegman 2.0 komt al snel uit bij Arjan Veurink, Wiegmans assistent bij de Engelse nationale ploeg. De 35-jarige trainer stond tien jaar geleden al aan het roer bij de vrouwen van FC Twente. Onder zijn leiding won de recordkampioen vier keer de landstitel.

Pro Shots
Sarina Wiegman viert de zege op het EK met haar assistent Arjan Veurink (rechts) aan haar zijde

In 2017 begon Veurink als assistent onder Wiegmans vleugels. Het duo veroverde de Europese titel in eigen land en Veurink volgde de succescoach van de Nederlandse vrouwen vorig jaar naar Engeland.

Veurink kent het klappen van de zweep. De gelauwerde assistent van Wiegman zou een ideale kandidaat zijn om dit Oranje bij de hand te nemen.

Meert Jonker aan?

Ook de naam van Andries Jonker zingt rond. De voormalig trainer van Telstar onderhoudt naar eigen zeggen warme banden met Wiegman. Jonker ging in mei van dit jaar niet in op een nieuw contractvoorstel van zijn club Telstar.

De 59-jarige trainer werd ook benaderd als opvolger van Wiegman, maar hield toen de boot af. "Waar ik tot nu toe tegenaan hik, is dat ik graag elke dag met spelers wil werken. Dit is eens in de zoveel tijd", zei Jonker afgelopen zomer in Studio Engeland.

Jonker werd al eerder benaderd door de KNVB voor bondscoach Oranjevrouwen

Maar, vervolgt Jonker: "Met vrouwen kan je ontzettend goed aan iets bouwen en aan iets werken. Ze zijn heel toegewijd, dat vind ik een leuke kant. Maar tot nu toe heb ik steeds de boot afgehouden."

Of de boot van Jonker een dezer weken aanmeert, is afwachten. Maar dat er haast geboden is bij het aanstellen van een nieuwe bondscoach staat buiten kijf. Het cruciale duel met IJsland werpt zijn schaduw vooruit. Hoewel de eerste wedstrijd tegen het land met 2-0 werd gewonnen, zullen ze bij de KNVB allesbehalve rustig op hun stoel zitten.

NOS
Stand in groep C van de WK-kwalificatie 2023

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl