De Steen van Rosetta in het British Museum
NOS Nieuws

Petitie Egyptische intellectuelen: Britten moeten Steen van Rosetta teruggeven

De Steen van Rosetta moet terug naar Egypte, het land van herkomst, zegt de bekende Egyptische archeoloog Zahi Hawass. Het wereldberoemde object is van grote waarde: door de vondst van deze granieten steen kon het hiërogliefenschrift worden ontcijferd.

De Steen van Rosetta is een van de toeristische trekpleisters in het British Museum in Londen. De 75-jarige Hawass zegt in de krant The National actie te gaan voeren om de steen terug te krijgen in Egypte. Hij is een petitie gestart die door verschillende Egyptische intellectuelen is ondertekend.

De steen werd in 1799 gevonden in Egypte door een officier van het leger van Napoleon. Op het object staat een tekst in drie verschillende talen, waardoor het na jaren onderzoek mogelijk was het schrift van de oude Egyptenaren te begrijpen. De steen viel in de handen van het Britse leger en werd in 1802 meegenomen uit de Egyptische stad Alexandrië.

'Icoon van Egypte'

Volgens Hawass is het hoog tijd dat roofkunst wordt teruggeven aan het land van herkomst. "De Steen van Rosetta is het icoon van de Egyptische identiteit. Het British Museum heeft niet het recht om dit artefact aan het publiek te tonen", zegt hij in de krant. Ook wil hij andere roofkunst terughalen, zoals het beeld van koningin Nefertiti, een van de grote schatten van het Neues Museum in Berlijn.

  • AFP
    Hiërogliefenschrift in de Steen van Rosetta
  • EPA
    De granieten steen tentoongesteld in het British Museum

Hawass is een wereldwijd bekende archeoloog en egyptoloog. Hij heeft onder meer de Amerikaanse president Obama en koningin Beatrix rondgeleid langs piramides. Hij was verantwoordelijk voor verschillende opgravingen en deed onderzoek naar de mummie van koning Toetanchamon. Ook was hij korte tijd de Egyptische minister van Oudheden.

Roofkunst teruggeven

Hawass probeert de Steen van Rosetta al jaren tevergeefs terug te krijgen. Sinds 2003 heeft hij meerdere verzoeken ingediend bij het British Museum. Dat is een van de grootste musea ter wereld. Het heeft veel roofkunst uit voormalige koloniën in bezit.

De oproep van Hawass komt kort nadat in verschillende landen was besloten de Benin bronzes terug te geven aan Nigeria. De bronzen beelden werden eind 19de eeuw door middel van geweld door de Britten ingenomen. Een Londens museum stuurt de kunstobjecten terug, net als de Duitse regering.

Ook in Nederland is er discussie over het teruggeven van geroofde stukken. Een adviescommissie stelde eerder al dat Nederland bereid moet zijn om cultuurgoederen terug te geven die in voormalige koloniën zijn buitgemaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl