NOS Wielrennen

Vuelta groot feest, maar renners klagen over parcours: 'Dit kan niet'

Vuelta in Nederland: een groot feest, maar er is ook kritiek

Bijna een miljoen mensen stonden er langs de kant het afgelopen weekend tijdens de Vuelta-start in Nederland, waar de eerste drie etappes gereden werden.

De renners genoten van de mensenmassa's langs de kant, zo vertelden ze na afloop en de de organisatie noemde Nederland een plek "die fietsen ademt en die we in ons hart gesloten hebben".

"De warme reacties van het enthousiaste Nederlandse publiek waren geweldig", zei Vuelta-directeur Javier Guillén. "We voelden ons thuis."

Kritiek op parcours

Over de organisatie en het enthousiasme dus niets meer dan lof. Over het parcours zijn de renners echter een stuk kritischer.

Met name de Spaanse renner Alejandro Valverde haalt in de Spaanse pers hard uit naar de route die werd voorgeschoteld. "Over het algemeen hadden we behoorlijk wat angst op de fiets", vertelt de renner van Movistar tegenover de Spaanse zender TVE.

"Dit soort parcours kan niet. Het lijkt wel of we zeven keer door dezelfde stad zijn geweest en of de dorpen op waren. Ik ben vandaag niet gevallen, maar dat is omdat we ongelooflijk goed controleerden als ploeg. Maar het is beter als ik er niet meer over zeg, anders zeg ik misschien dingen waar ik spijt van ga krijgen", aldus Valverde, die met name kritisch was over de derde etappe van Breda naar Breda.

In de tweede etappe van Den Bosch naar Utrecht kwam de 42-jarige Valverde ten val. Op Twitter verklaarde de Spanjaard na afloop dat het geen rustige dag was en dat er veel spanning was. Ook bedankte hij het Nederlandse publiek.

Ook Bahrain-Victorious-renner Mikel Landa is opgelucht dat hij de etappes door Nederland zonder kleerscheuren is doorgekomen en dat hij weer met de gehele karavaan naar Spanje trekt.

"De etappes waren heel nerveus. Er waren heel veel vluchtheuvels onderweg en we reden op veel wegen die we niet gewend zijn. Ik ben blij hoe we hier zijn weggekomen."

'Erg opletten'

De kritiek komt niet alleen van Spaanse renners, maar bijvoorbeeld ook van Wilco Kelderman. Hij noemt het rijden in eigen land altijd 'een beetje gek'. "Ik heb er niet echt van genoten, moet ik zeggen. Zoveel bochten en klinkers, Brabant is niet echt gemaakt voor een grote ronde", zei hij zondag. "Als je met zo'n peloton door al die kleine straatjes rijdt, met al die bochten en dan moeten aanzetten. Dat is echt pittig."

Hij benadrukt daar ook dat hij het wel geweldig vindt om in Nederland te rijden met het vele publiek langs de kant van de weg dat regelmatig zijn naam roept.

Jumbo-Visma dendert door de straten van Utrecht tijdens de ploegenachtervolging

De organisatie van de ronde in Nederland, La Vuelta Holanda, laat weten dat er in algemene zin veel rotondes en vluchtheuvels zijn in Nederland. "We stellen een parcours samen in de overtuiging dat het veilig is. Dat doen we met de Spaanse organisatie. We proberen de renners ook zoveel mogelijk te beschermen met verkeerregelaars etcetera."

De organisatie geeft aan dat het samenstellen van een parcours een combinatie is van de route en de wensen van het publiek. "Als we alleen maar op provinciale wegen rijden, hebben we minder problemen, maar dan staat er ook minder publiek langs de kant van de weg. Dat zijn overwegingen die wij moeten maken."

Maximale maatregelen

Ook parcoursbouwer Ron Looy stelt dat de organisatie er alles aan gedaan heeft het parcours veilig te maken voor de renners. "We hebben de maximale maatregelen getroffen. Zo hebben we obstakels weggehaald of goed aangeduid, geen wegversmallingen gedaan en protectie geplaatst. Maar het is een samenspel tussen wat je het publiek gunt en de renners."

"Obstakels zitten nou eenmaal in onze infrastructuur. Maar we hebben geen incidenten gehad en ik ben hartstikke blij dat het gelukt is allemaal", aldus Looy, die net als de rest van de organisatie uitermate tevreden terugkijkt op het weekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl