NOS Nieuws

Drone treft hoofdkwartier Russische Zwarte Zeevloot

Het hoofdkwartier van de Russische Zwarte Zeevloot in Sebastopol op de Krim is getroffen door een drone. Dat heeft de gouverneur van Sebastopol bevestigd. "Ik ben in het hoofdkwartier van de vloot. Daar kwam een drone door het dak. Helaas werd hij niet neergehaald, hoewel dat met lichte wapens is geprobeerd. Er zijn geen slachtoffers."

Volgens de gouverneur heeft de politie de toegangen naar het hoofdkwartier afgezet. "Alle hulpdiensten zijn ter plaatse. Blijf kalm en blijf thuis als dat mogelijk is."

Op sociale media gaan meerdere video's rond van de aanval. Op een daarvan is te zien dat de drone over komt en is het geluid van vuurwapens hoorbaar.

Op een andere is te zien hoe badgasten verschrikt omkijken naar een rookpluim even verderop. Ook gaat ergens een alarm af.

De drone is zo goed als zeker afkomstig uit Oekraïne. Dat land heeft de strijd de afgelopen tijd naar de Krim verlegd. Dat wordt niet openlijk gezegd, maar president Zelensky en zijn medewerkers maken er wel toespelingen op.

Op 31 juli landde belandde een drone in de tuin van het hoofdkwartier van de Zwarte Zeevloot. De viering van de Russische marinedag werd daarom afgelast. Ook die drone kwam zo goed als zeker uit Oekraïne.

Op 9 augustus vernietigde Oekraïne negen vliegtuigen op een Russische militaire basis op de Krim. President Zelensky zei daarna: "De Krim is Oekraïens en we zullen het nooit opgeven."

Munitiedepot en militaire basis

Daarna volgden meer aanvallen. Afgelopen dinsdag ontplofte een Russisch munitiedepot op de Krim, volgens Rusland door sabotage. Diezelfde dag vloog ook een transformatorstation op de Krim in brand.

Gisteren werden explosies gehoord op een Russische militaire basis op de Krim. Volgens lokale autoriteiten werd een drone neergehaald. Er zouden geen slachtoffers zijn gevallen en er zou geen schade zijn aangericht. Ook werden explosies gehoord bij Kertsj, waar het Russische leger via een spoor- en wegverbinding materieel, manschappen en voorraden kan aanvoeren. Volgens Rusland werd bij beide aanvallen een drone neergehaald.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl