In een video op Telegram zijn grote rookwolken te zien bij een energiecentrale
NOS NieuwsAangepast

Weer explosies op de Krim, 'munitiedepot en verdeelstation in brand'

Op de door Rusland geannexeerde Krim hebben vanochtend weer explosies plaatsgevonden. Het Russische ministerie van Defensie bevestigt dat er een munitiedepot is ontploft in het noorden van het schiereiland, bij de stad Dzjankoj, en spreekt van sabotage. Ook was er brand in een transformatorstation in de regio, zijn elektriciteitskabels beschadigd en is er schade aan spoorwegen, aldus het ministerie.

De explosies komen een week na explosies op een Russische vliegbasis, waarbij een aantal gevechtsvliegtuigen werd vernietigd.

Een hoge Oekraïense functionaris die anoniem wil blijven, zegt dat een Oekraïense militaire elite-eenheid die achter de vijandelijke linies opereert verantwoordelijk is voor de explosies, schrijft de New York Times.

Ook een adviseur van de Oekraïense president Zelensky, Michajlo Podolyak, verwijst op Twitter naar de explosies. "De demilitarisatie is in volle gang", zegt hij, zonder expliciet te zeggen wie er achter de explosies zit.

De explosies vandaag vonden vroeg in de ochtend plaats in een dorp in de buurt van de stad Dzjankoj:

Opnieuw zware explosies op de Krim

Twee burgers raakten gewond, zeggen de Russische autoriteiten op de Krim. Er wordt niet gemeld hoeveel explosies er zijn geweest. De branden worden geblust en de oorzaak wordt onderzocht, melden Russische media.

Meer dan 3000 inwoners in de omgeving zijn geëvacueerd. Op de online berichtendienst Telegram zijn beelden te zien die van het brandende verdeelstation zouden zijn gemaakt. Ook van de andere explosie worden beelden verspreid, onder meer door een adviseur van de gevluchte burgemeester van Marioepol, dat door de Russen is ingenomen.

Explosies op vliegveld

De explosies van vorige week op een Russisch militair vliegveld waren naar alle waarschijnlijkheid het gevolg van Oekraïense raketaanvallen. Daarbij vielen volgens de lokale Russische autoriteiten een dode en vijf gewonden.

Het was de eerste aanval op het schiereiland sinds het uitbreken van de oorlog in februari. Aangenomen wordt dat de Oekraïense strijdkrachten achter de aanval zaten. Op satellietbeelden was grote schade te zien op het vliegveld.

Beelden van de explosies op de Krim vorige week:

Grote zwarte pluimen boven de Krim na explosies op Russisch militair vliegveld

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl