NOS NieuwsAangepast

Rutte en Van der Wal: halen stikstofdoelen is kabinetsbeleid

Volgens premier Rutte is het halen van de stikstofdoelen kabinetsbeleid. Er ligt volgens de premier geen verzoek van een van de vier partijen om dat deel van het regeerakkoord aan te passen. Ook minister Van der Wal (VVD) voor Natuur en Stikstof zegt dat de coalitieafspraak om in 2030 de helft minder stikstof uit te stoten nog steeds overeind staat.

De ministerraad heeft volgens Van der Wal een "indringend" gesprek gevoerd over de stikstofdoelen. Dat gebeurde nadat CDA-vicepremier Hoekstra vanmorgen in het AD had gezegd dat het behalen van de doelen in 2030 voor het CDA "niet heilig" meer is.

Volgens Van der Wal, die "niet haar leukste ochtend had toen ze de ochtendkrant opensloeg" is na het gesprek in de ministerraad duidelijk geworden dat de coalitiedoelen voor stikstof ongewijzigd zijn. Dat betekent 50 procent reductie in 2030. Daar heeft iedereen zijn handtekening onder gezet, benadrukte ze. Op de vraag of de woorden van Hoekstra dan "holle woorden" waren, zei Van der Wal dat die vraag aan Hoekstra gesteld moet worden.

'Verbinding samenleving herstellen'

Hoekstra zei na afloop van het kabinetsoverleg dat wat hem betreft de doelen in 2030 nog steeds overeind staan, en dat hij denkt dat die in de meeste gevallen ook wel gehaald worden. Maar voor de gevallen waar dat niet lukt "moeten we niet dogmatisch zijn", aldus de CDA-leider.

Volgens Hoekstra is de verbinding met de samenleving aan het wegvallen. Hij vindt dat alles in het werk moet worden gesteld om die verbinding weer te herstellen. Dat herstel gaat volgens hem niet lukken als niemand aan tafel zit, doelend op de boeren die niet met gespreksleider Remkes om tafel willen. Hoekstra begrijpt best dat zijn uitspraken tot opgetrokken wenkbrauwen hebben geleid, maar hij zegt dat het juist zijn bedoeling is om de dialoog weer op gang te brengen.

'Werken aan partijprofiel'

Premier Rutte, die vanmorgen al zei dat de uitspraken van Hoekstra maar net konden, zei vanmiddag nog eens dat er soms wel enige ruimte is om als politiek leider van een partij aan het "partijprofiel te werken". Maar hij zei vanmorgen ook al dat het "natuurlijk wel een uitzondering moet blijven."

"Ik ga niet ontkennen dat het iets met me deed vanmorgen, ik ben ook maar een mens", zei Van der Wal vanmiddag over de uitspraken van Hoekstra in de krant. Ze zegt nu vooral verder te willen met de gesprekken die door Remkes worden geleid. Komende maandag voert Remkes nog gesprekken met lokale overheden, provincies en waterschappen.

Remkes zei gisteren al dat het van belang is dat alle partijen in de samenleving aan oplossingen voor het stikstofprobleem meewerken. Hij vindt dat in de beeldvorming te veel de focus op de boeren en het verminderen van boerenbedrijven is gekomen.

Premier Rutte zei in zijn persconferentie ook dat er voor boeren veel meer oplossingen zijn dan opkopen of halveren. Hij verwees naar Remkes die het gisteren ook over innoveren, extensivering (minder dieren per hectare, red.), en omschakeling naar andere producten had.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl