ANP
NOS NieuwsAangepast

Rutte: vraagteken bij uitspraken Hoekstra over stikstofdoel, 'maar het kan net'

Premier Rutte zet "staatsrechtelijk een vraagteken" bij de uitspraken van CDA-leider Hoekstra over stikstof. "Maar het kan denk ik net", voegde hij eraan toe.

Hoekstra noemde vanochtend in het AD het doel van het kabinet om de stikstofuitstoot uiterlijk in 2030 met de helft terug te dringen niet heilig. Volgens Hoekstra kun je daar desnoods ook wel meer tijd voor nemen. Hij gaat daarmee in tegen het regeerakkoord, waar 2030 in staat.

Hoekstra heeft zijn collega-ministers gisteravond over het CDA-standpunt geïnformeerd tijdens een overleg van de top van het kabinet en de regeringspartijen in het Catshuis.

Vicepremier en partijleider

De premier wees erop dat Hoekstra lid van het kabinet is maar ook partijleider van het CDA. Volgens Rutte heeft een partijleider wat meer ruimte om zich partijpolitiek te uiten dan kabinetsleden die dat niet zijn. "Daar is enige ruimte voor, maar het moet natuurlijk wel uitzondering blijven."

Op weg naar de ministerraad reageerde premier Rutte op de woorden van Hoekstra:

Rutte over Hoekstra's stikstofstandpunt

Op verzoek van de PVV-fractie komt de Kamer volgende week dinsdag terug van reces voor een debat over de uitspraken van Hoekstra.

Voor het begin van de ministerraad zei Rutte verder dat Hoekstra's woorden "hier en daar de wenkbrauwen hebben doen rijzen" en dat er in de coalitie vanochtend uitvoerig over is gebeld.

Rutte wilde er inhoudelijk verder niet veel over kwijt. Hij wil nu eerst de gesprekken over stikstof onder leiding van Johan Remkes de ruimte geven.

Kaag feller

D66-leider en vicepremier Kaag reageerde vanochtend feller op de uitspraken van Hoekstra. Ze had die niet zien aankomen: "Ieder heeft zijn eigen stijl en keuze; ik vond het uiterst opmerkelijk."

Ze noemde het "duidelijk dat ze als kabinetslid uitvoering wil geven aan het coalitieakkoord". Ze benadrukte dat ze via de fractievoorzitters niet gehoord heeft dat er een verzoek is om het akkoord open te breken. Volgens haar heeft de coalitie vorig jaar duidelijke afspraken gemaakt. "Het is goed dat we betrouwbaar zijn in de afspraken die we maken."

Net als Rutte vindt Kaag het belangrijk dat het proces van Remkes als gespreksbegeleider "alle ruimte krijgt en dat we daar ook nieuwe inzichten uit kunnen halen".

Minister Van der Wal voor Stikstof (VVD) wilde vanochtend niks over de uitspraken van Hoekstra zeggen, behalve dat ze hem er inmiddels over heeft gesproken.

Hoekstra zei vanochtend dat hij snapt dat zijn uitspraken binnen de coalitie tot opgetrokken wenkbrauwen leiden. "Maar dit is de opvatting die ik heb gegeven als partijleider van het CDA."

Volgens hem is er sprake van een impasse. Hij zei dat het CDA staat voor natuurherstel en een vitaal platteland met een goede toekomst voor de boeren.

Hoekstra denkt ook dat de doelen in de meeste gevallen in 2030 kunnen worden gehaald. "Maar je moet ook gewoon praktisch zijn. Je moet ervoor zorgen dat je met elkaar aan tafel gaat en dat je de balans en de dialoog met de samenleving herstelt."

Hoekstra voegde eraan toe dat hij vanochtend al tegen zijn coalitiegenoten heeft gezegd dat hij vertrouwen heeft in het proces onder leiding van Remkes en dat dat nu moeten worden afgewacht.

Hoekstra kreeg vanochtend veel vragen over zijn uitspraken in het AD:

Hoekstra toont begrip voor 'opgetrokken wenkbrauw' coalitiegenoten

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl