NOS Nieuws

India beloofde onderdak aan Rohingya-vluchtelingen, maar trok dat snel weer in

Een paar uur nadat een Indiase minister had aangekondigd dat het land appartementen in New Delhi zou geven aan Rohingya- vluchtelingen, werd deze aankondiging ontkend door het Indiase Ministerie van Binnenlandse Zaken. Volgens Human Rights Watch verblijven er momenteel 40.000 Rohingya-vluchtelingen in het land, die de regering van premier Modi eerder nog wilde uitzetten.

De Indiase minister van Huisvesting schreef vandaag op Twitter dat de "baanbrekende beslissing" was genomen dat alle Rohingya- vluchtelingen in het land een appartement, basisvoorzieningen en non-stop beveiliging zullen ontvangen.

Ongeveer zeven uur later berichtte het ministerie van Binnenlandse Zaken echter dat hier geen plannen voor zijn en dat "illegale Rohingya-vluchtelingen op hun huidige plek zullen blijven tot zij gedeporteerd worden".

Deze Indiase journalist heeft de twee twitterberichten vastgelegd:

Eerder dit jaar vielen mensenrechtenorganisaties over de plannen van de Indiase regering om Rohingya-vluchtelingen gedwongen terug te sturen naar Myanmar. Human Rights Watch zegt dat het daar nog levensgevaarlijk is voor de islamitische minderheid.

Volgens VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR worden minstens 240 Rohingya vastgehouden in deportatiecentra omdat ze het land illegaal zouden binnen zijn gekomen. Dit gaat in tegen het VN vluchtelingenverdrag, dat India als een van de weinige landen niet heeft ondertekend.

Onder de hindoe-nationalistische regering van premier Modi en zijn BJP-partij zijn er meer spanningen tussen moslims en hindoes in India. Human Rights Watch zegt dat er sinds 2017 meerdere aanvallen op islamitische Rohingya door ultranationalistische hindoegroeperingen hebben plaatsgevonden.

Genocide

Ruim een miljoen Rohingya zijn in 2017 hun levensgebied in Myanmar ontvlucht wegens een militaire operatie van het Myanmarese leger. Vluchtelingen hebben verklaringen afgelegd over moordpartijen, verkrachtingen en brandstichtingen. Vorig jaar greep het leger volledig de macht in het land. Sinds maart kwalificeert de regering van de Verenigde Staten het beleid van de Myanmarese regering jegens de Rohingya als genocide.

De meeste vluchtelingen verblijven in buurland Bangladesh. Volgens de Verenigde Naties verblijven er daar meer dan 600.000 van hen in "het grootste vluchtelingenkamp ter wereld". De Bengaalse regering werkt samen met de VN om ze onderdak te bieden maar de minister-president van het land zei afgelopen week nog wel dat "de Myanmarese regering ze terug moet nemen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl