Door de brand hebben veel gezinnen geen dak meer boven hun hoofd
NOS Nieuws

Tienduizenden Rohingya dakloos door brand in grootste vluchtelingenkamp

Een grote brand in een vluchtelingenkamp voor Rohingya in Bangladesh heeft honderden tijdelijke onderkomens in de as gelegd. De brand brak uit in het grootste vluchtelingenkamp ter wereld, bij de stad Cox's Bazar in het grensgebied van Bangladesh met Myanmar. Daar verblijven naar schatting een miljoen gevluchte Rohingya, sinds ze in 2017 het militaire geweld in Myanmar ontvluchtten.

De vlammen konden snel om zich heen grijpen, doordat de meeste verblijven zijn opgebouwd uit brandbare bamboe en doeken. Ook een distributiepunt voor voedsel ging verloren. Volgens de politie zijn er, voor zover bekend, geen slachtoffers gevallen. Het is niet duidelijk wat de brand heeft veroorzaakt.

Het duurde twee uur voordat de hevige brand onder controle was:

Brand in vluchtelingenkamp Birmezen in Bangladesh

De 22-jarige Abdur Rashid wist zijn vrouw en baby in veiligheid te brengen, maar zijn bezittingen gingen in vlammen op. "Alles is verbrand. Ik had 300 euro gespaard door als dagloner te werken, maar ook mijn geld is verbrand. We slapen nu buiten. Ik heb geen hoop meer."

Brandgevaarlijk

De veiligheidsvoorzieningen in het kamp zijn slecht, klagen hulpverleners en bewoners. Er breekt vaak brand uit doordat mensen open vuren maken en de bebouwing uit brandbare materialen bestaat.

Begin vorig jaar werd dit kamp ook al getroffen door brand. Toen kwamen zeker vijftien vluchtelingen om en gingen meer dan 10.0000 hutjes in vlammen op.

In Bangladesh leven honderdduizenden Rohingya in vluchtelingenkampen langs de grens met Myanmar. De moslims worden in hun thuisland al jarenlang vervolgd. Internationale mensenrechtenorganisaties beschuldigen Myanmar van oorlogsmisdaden en genocide op de Rohingya-bevolking.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl