Navalny eerder dit jaar in een rechtszaal, via een videoverbinding vanuit de strafkolonie
NOS Nieuws

Oppositieleider Navalny geïsoleerd in 'betonnen hondenhok'

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny zegt dat hij in een isoleercel is gezet, vermoedelijk omdat hij vorige week een eenmansvakbond heeft opgericht in de strafkolonie waar hij gevangenzit. Via Twitter laat de Kremlin-criticus weten dat de omstandigheden in de cel van 2,5 bij 3 meter penibel zijn. "Het is heel heet en er is bijna geen frisse lucht."

Vorige week bracht Navalny naar buiten dat hij een vakbond had opgericht voor zijn medegevangenen, waarvan hijzelf vooralsnog het enige lid was. Naar eigen zeggen kreeg hij in die hoedanigheid voor elkaar dat de krukjes in de ruimte waar de gevangenen naaiwerkzaamheden moeten verrichten werden vervangen door stoelen met een rugleuning.

Knoopje open

"De route van vakbond naar eenzame opsluiting was korter dan ik dacht", meldt de oppositieleider op Twitter. Officieel heeft de gevangenisleiding volgens hem een andere reden gegeven voor de opsluiting in de isoleercel: Navalny maakt het bovenste knoopje van zijn gevangenisjas regelmatig los en dat zou een overtreding van de kledingvoorschriften zijn.

De 46-jarige Rus zei gisteravond dat hij inmiddels drie dagen in isolatie zit en dat hij daar permanent moet blijven als hij zijn houding niet verandert. "Het is niet duidelijk om welke houding het gaat", zegt hij. "Tegenover slavenarbeid? Of tegenover Poetin?"

Navalny zit sinds juni gevangen in strafkamp IK-6, op zo'n 250 kilometer ten oosten van Moskou. Daarvoor zat hij al ruim een jaar in een andere strafkolonie in dezelfde regio.

De Russische oppositieleider noemt de zogeheten 'Special Housing Unit' (SHU) waar hij nu in isolatie zit de zwaarste straf in het gevangeniswezen. Het raam zou er klein zijn en er zou geen ventilatie of vorm van luchtcirculatie mogelijk zijn. "Zelfs de spinnenwebben bewegen niet."

"Er is een ijzeren tafel, een ijzeren bankje, een gootsteen, een gat in de vloer en twee camera's op het plafond", aldus Navalny, die zijn verblijfplek omschrijft als een "betonnen hondenhok". Over een matras en kussen zou hij slechts tussen 21.00 uur en 05.00 uur de beschikking hebben.

Officiële waarschuwing

De gevangenisleiding heeft vooralsnog geen commentaar gegeven op de uitspraken van Navalny. Het Russische staatspersbureau Ria Novosti schreef vorige week wel over de "onaanvaardbare" vakbondsactiviteiten van de oppositieleider. Hij zou daarvoor een officiële waarschuwing hebben gekregen.

NOS op 3 maakte vorig jaar deze video over Navalny:

Navalny zit vast sinds hij vorig jaar januari op een luchthaven in Moskou werd opgepakt. Hij werd toen veroordeeld tot 2,5 jaar cel omdat hij zich volgens de Russische autoriteiten niet had gehouden aan een meldplicht die hij eerder opgelegd had gekregen.

Toen de oppositieleider werd opgepakt, was hij net teruggekeerd uit Duitsland. Daar heeft hij maanden in het ziekenhuis gelegen om te herstellen van een aanval met zenuwgas. Volgens onderzoekscollectief Bellingcat zat de Russische geheime dienst achter die aanval.

Navalny moet inmiddels langer vastzitten dan de genoemde 2,5 jaar. Dat komt doordat hij afgelopen maart ook tot negen jaar is veroordeeld voor grootschalige fraude en minachting van de rechtbank.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl