Navalny eind mei in de rechtszaal, via een videoverbinding vanuit de strafkolonie
NOS Nieuws

'Navalny mogelijk overgeplaatst naar strenger strafkamp'

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny is niet meer in het strafkamp waar hij ruim een jaar gevangenzat, zeggen zijn woordvoerder Kira Jarmisj en zijn stafchef Leonid Volkov. Volgens hen is het niet duidelijk waar Navalny nu verblijft. Jarmisj vreest dat hij is overgeplaatst naar een nog strenger bewaakte strafkolonie.

Vanmorgen kwam Navalny's advocaat hem opzoeken in de Russische strafkolonie IK-2, waar de oppositieleider vastzat vanwege onder meer fraudebeschuldigingen. Volgens Jarmisj kreeg de advocaat te horen dat Navalny niet meer aanwezig was.

Ook het Russische staatspersbureau Ria Novosti maakt daar melding van. Volgens het persbureau, dat de advocaat van Navalny heeft gesproken, is hem niet verteld waar de oppositieleider naartoe is gebracht.

Maar dat is wettelijk ook niet mogelijk, schrijft Ria Novosti. Om veiligheidsredenen krijgen familie en andere bekenden van een gedetineerde pas informatie over een overplaatsing als de gevangene op de plaats van bestemming is aangekomen.

Nog beruchter

Volgens Navalny's woordvoerder Jarmisj doen er geruchten de ronde dat de Kremlin-criticus naar strafkolonie IK-6 is overgeplaatst, die volgens haar nog beruchter is dan de strafkolonie waar hij eerder vastzat.

"Zolang we niet weten waar hij is, verblijft hij alleen met het systeem, dat al eens heeft geprobeerd om hem te vermoorden", zegt ze, doelend op een zenuwgasaanval op Navalny waarvan wordt vermoed dat het Russische regime erachter zat. "Dus het is nu onze belangrijkste taak om hem zo snel mogelijk te vinden."

Navalny werd in januari vorig jaar opgepakt op een luchthaven in Moskou, direct na zijn terugkeer uit Duitsland. Daar had hij maanden in een ziekenhuis doorgebracht om te herstellen van een zenuwgasvergiftiging. Volgens onderzoekscollectief Bellingcat zat de Russische geheime dienst achter de aanval.

De oppositieleider werd kort na zijn arrestatie op het vliegveld veroordeeld tot 2,5 jaar cel, omdat hij zich niet had gehouden aan een meldplicht die hij eerder opgelegd had gekregen.

Wie is Aleksej Navalny? NOS op 3 maakte vorig jaar deze video over de Kremlin-criticus:

Navalny zou over ruim een jaar vrijkomen, maar daar kwamen in maart nog eens negen jaar bij. Toen werd de oppositieleider in een rechtszaal in de strafkolonie veroordeeld voor grootschalige fraude en minachting van de rechtbank.

Vorige maand meldde Navalny op Instagram dat hij ook nog wordt aangeklaagd voor het oprichten van een extremistische organisatie en wegens haat zaaien richting de autoriteiten.

Na zijn veroordeling in maart werd al gevreesd dat Navalny zou worden overgeplaatst naar een andere strafkolonie, met een nog strenger regime.

'Schijnprocessen'

Mensenrechtenorganisaties bestempelen de zaken tegen Navalny als politieke schijnprocessen. Ze spreken van valse aanklachten en roepen internationale leiders op zich hard te maken voor de vrijlating van de oppositieleider.

Zelf zegt Navalny dat de aanklachten tegen hem zijn verzonnen en dat ze bedoeld zijn om zijn politieke ambities te dwarsbomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl