Navalny via een videoverbinding in de rechtszaal
NOS Nieuws

Navalny zegt opnieuw te worden aangeklaagd, mogelijk nog 15 extra jaar cel

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny verdwijnt mogelijk nog eens vijftien jaar langer in de cel. Op Instagram zegt hij dat hij wordt aangeklaagd voor het oprichten van een extremistische organisatie en haat zaaien richting de autoriteiten.

Navalny kreeg in maart al negen jaar cel bovenop een celstraf van 2,5 jaar, die hij vorig jaar kreeg opgelegd. Na zijn veroordeling in maart werd Navalny naar een strafkolonie overgebracht met een nog strenger regime. Mensenrechtenorganisaties bestempelen de rechtszaken tegen hem als schijnprocessen.

In zijn Instagram-post haalt Navalny uit naar president Poetin: "Misschien haat Poetin me niet, maar houdt hij eigenlijk van me. Daarom wil hij wellicht dat ik - net als hijzelf - weggestopt zit in een ondergrondse bunker, bewaakt door betrouwbare mensen."

Vervolging van dissidenten

Afgelopen januari zei Navalny er al rekening mee te houden dat zijn celstraf steeds wordt verlengd door hem te veroordelen voor nieuwe vergrijpen: "Ik weet niet wanneer mijn reis eindigt, en of die überhaupt eindigt."

NOS op 3 maakte eerder deze video over Aleksej Navalny, de naam die Poetin weigert uit te spreken:

Toen was het een jaar geleden dat Navalny werd opgepakt op het vliegveld van Moskou. Hij had besloten terug te reizen naar Rusland nadat hij in Duitsland was hersteld van een aanval met het gifgas novitsjok.

Sinds zijn arrestatie heeft Rusland de vervolging van dissidente Russen en organisaties alleen maar opgevoerd. Zo werd in december vorig jaar bijvoorbeeld de oudste mensenrechtenorganisatie Memorial verboden. Veel onafhankelijke media zijn ook verboden of ermee gestopt.

Oppositie tegen het Kremlin krijgt het label 'buitenlands agent' of 'extremistisch'. Dat laatste is ook gebeurd met Navalny's organisatie. Het biedt allerlei mogelijkheden voor vervolging en veroordeling.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl