AFP
NOS Nieuws

Justitie VS wil geen details vrijgeven over reden voor huiszoeking Trump

Het Amerikaanse ministerie van Justitie wil niet dat het onderliggende document wordt vrijgegeven op basis waarvan de FBI de villa van oud-president Trump in Florida heeft doorzocht.

Openbaarmaking van deze affidavit zou volgens het ministerie een negatief effect kunnen hebben op de bereidheid van getuigen om mee te werken aan dit onderzoek en andere belangrijke onderzoeken. Er staat namelijk "zeer gevoelige informatie over getuigen" in.

Dit is volgens het ministerie niet "slechts een hypothetische zorg". Zo zijn politiediensten veelvuldig bedreigd na de huiszoeking en probeerde donderdag een gewapende man een kantoor van de FBI in Cincinnati in de staat Ohio binnen te komen.

Uit de argumentatie van het ministerie komt naar voren dat het huiszoekingsbevel niet alleen om het terugvorderen van regeringsdocumenten ging, maar dat het onderdeel was van een lopend strafrechtelijk onderzoek. Openbaarmaking van de affidavit zou op dit moment "aanzienlijke en onherstelbare schade" veroorzaken aan dit onderzoek.

Het ministerie wijst erop dat het in het onderzoek om "zeer geheime materialen" gaat. Dat "onderstreept nog eens de noodzaak om de integriteit van het onderzoek te beschermen en vergroot de potentiële schade als informatie voortijdig of foutief aan het publiek wordt bekendgemaakt".

Dozen, ringmappen, foto's

Het ministerie zegt verder dat er zoveel zou moeten worden weggelakt, dat wat er over zou blijven, weinig betekenis zou hebben en "geen publiek belang zou dienen". Media hadden om openbaarmaking van het document gevraagd, om licht te kunnen schijnen op "ongekende acties en motivaties" van de federale regering, schrijft CNN, een van de media die het verzoek hadden ingediend.

Vorige week maandag doorzocht de FBI het huis van Trump in Mar-a-Lago op zoek naar documenten met staatsgeheime informatie die Trump uit het Witte Huis zou hebben meegenomen. FBI-agenten hebben ongeveer twintig dozen met daarin zeer geheime documenten, ringmappen met foto's en een handgeschreven briefje in beslag genomen.

Trump zegt vandaag op zijn sociale medium dat de FBI ook drie paspoorten, waarvan één is verlopen, heeft meegenomen. Een medewerker van het ministerie van Justitie ontkent dat tegenover een journalist van CBS.

Vrijdag gaf de rechter het huiszoekingsbevel vrij. Daaruit bleek dat Trump wordt onderzocht vanwege een mogelijke overtreding van de Amerikaanse Spionagewet, het verwijderen van regeringsdocumenten en obstructie van justitie. Trump ontkent dat hij de wetten heeft overtreden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl