NOS NieuwsAangepast

Parkeerplekken vol, opnieuw grote drukte aan de Nederlandse kust

Het is opnieuw enorm druk aan de Nederlandse kust. In Scheveningen, Zandvoort en Noordwijk zijn alle parkeerplekken vol, meldt persbureau ANP. In Noordwijk was het al om 10.30 uur niet meer mogelijk te parkeren. "Vandaag opnieuw veel vroege vogels op de Noordwijkse stranden", meldde de gemeente.

In Zandvoort en Scheveningen waren de parkeerplekken rond 14.30 uur vol. De gemeenten roepen op om alleen nog met de fiets of het openbaar vervoer naar het strand te komen.

Er waren vandaag niet alleen al vroeg mensen op het strand, ook op de Ermelosche heide (die al paars kleurt) waren er bij zonsopgang al wandelaars:

 • Jeffrey Groeneweg
  De Ermelosche heide staat in bloei
 • Jeffrey Groeneweg
  Zonsopgang boven de Ermelosche heide
 • Jeffrey Groeneweg
  De Ermelosche heide
 • Jeffrey Groeneweg
  Door de droogte in Nederland heeft de heide het moeilijk

Op Schiphol was het vandaag een "piekdag" met 59.000 vertrekkende reizigers. De luchthaven deelde water en stroopwafels uit aan wachtende reizigers. De terminals en de tenten buiten worden - als reizigers daar in de rij moeten staan - gekoeld. Gisteren konden reizigers het grootste deel van de dag binnen wachten. Toch werden er ook ijsjes en water uitgedeeld.

Ook waren er een aantal evenementen vandaag, die ondanks de hitte wel doorgingen. Een van die evenementen, het bloemencorso in Leersum, zag er wel iets anders uit dan andere jaren, is te zien in onderstaande video:

Hittegolf of niet, het bloemencorso in Leersum ging dit jaar door: 'Mooiste wat er is'

Volgens een woordvoerder van de Reddingsbrigade Nederland waren er vandaag ondanks de drukte geen calamiteiten. Wel is de dienst druk met preventief werk en "klein leed", zoals kleine verwondingen en zoekgeraakte kinderen.

Tijdens patrouilles worden mensen gewaarschuwd niet te ver de zee in te gaan, want vanwege de oostenwind is er een sterkere stroming richting zee. Ook zijn er door de aflandige wind veel kwallen.

Laconiek gereageerd

Ook directeur Bernard Korte van het Nederlands Instituut Veiligheid Zwemlocaties roept zwemmers op voorzichtig te zijn als ze in zee of ander open water verkoeling zoeken. "Mensen overschatten zichzelf vaak. Meestal hebben ze een lange tijd niet gezwommen en plonzen dan op een warme dag onvoorbereid het water in. Ze denken: ik zwem wel even naar het midden van het meer, of naar die leuke duikvlonder."

Hij roept de politiek op om meer aandacht te hebben voor de ongeveer vijf verdrinkingsdoden in open water per week in de hete zomermaanden. "Als er bijvoorbeeld elke week vijf doden per week zijn te betreuren door branden, staat het hele land op zijn kop. Ik blijf me verbazen dat er vanuit Den Haag zo laconiek wordt gereageerd op verdrinkingen."

In 2021 kwamen tachtig inwoners van Nederland om het leven door verdrinking, meldde het Centraal Bureau voor Statistiek eind vorige maand. "Het cijfer van tachtig tot honderd verdrinkingen per jaar is stabiel sinds de jaren 90", zegt directeur Korte. "Het is tijd dat we dit patroon doorbreken. Een halvering is haalbaar."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl