NOS Nieuws

Iraanse staatsmedia juichen om aanslag Rushdie, maar ook zorgen over atoomakkoord

Daags na de aanslag op schrijver Salman Rushdie stonden de conservatieve regeringsgezinde Iraanse kranten vol met lof voor de verdachte. Toch is een officiële reactie van de Iraanse overheid uitgebleven. Ook zijn er zorgen over het slagen van de onderhandelingen voor een atoomakkoord.

Op de nieuwssite Asr Iran werd gisteren een vaak herhaald citaat van de Iraanse ayatollah Khomeini aangehaald die zei dat de "pijl" die vanuit Iran op Rushdie is afgeschoten "op een dag het doel zal raken". De kop van de krant Vatan Emrooz was simpelweg "Mes in de nek van Salman Rushdie". Het dagblad Khorasan kopte "Satan op weg naar de hel".

De Iraanse krant Kayhan ging zelfs zo ver om te schrijven "Duizend bravo's voor de dappere en plichtsgetrouwe persoon die de afvallige en kwaadaardige Salman Rushdie aanviel in New York" om eraan toe te voegen dat "de hand moet worden gekust van de man die de nek van Gods vijand stak". Kayhan is gelieerd aan de regering van Iran.

Rushdie werd beroemd met zijn boek De Duivelsverzen. Er werd een fatwa tegen hem afgekondigd door Khomeini omdat het boek godslasterlijk zou zijn. In veel landen gingen moslims de straat op en Rushdie moest onderduiken.

Bekijk hieronder hoe het ook alweer zat met de fatwa tegen Rushdie.

Terugblik op de fatwa tegen Salman Rushdie vanwege De Duivelsverzen

Iran is al langer met de Verenigde Staten in gesprek over een atoomakkoord. De onderhandelingen tussen Iran en de VS werden eerder deze maand in Wenen hervat onder voorzitterschap van de Europese Unie. De Amerikaanse hoofdonderhandelaar zei toen dat de Amerikaanse verwachtingen over een akkoord met Iran gematigd waren.

Er staat bij de onderhandelingen veel op het spel voor Iran, dat gebukt gaat onder westerse sancties. Er is met name onenigheid over de status van de Revolutionaire Garde van Iran, het elitekorps van het leger dat politiek en economisch een zeer belangrijke rol speelt. De Verenigde Staten beschouwen de Revolutionaire Garde als terroristische organisatie.

Amerikaans complot

Die kwalificatie zint Iran niet, maar volgens de VS valt een discussie over de plek van de Revolutionaire Garde op de terrorismelijst buiten de reikwijdte van de atoomgesprekken; die gaan over het terugschroeven van het niveau van verrijkt uranium en de Iraanse belofte geen kernwapen te maken, in ruil voor verlichting van de economische sancties.

Mohammad Marandi, de adviseur van het Iraanse onderhandelingsteam, zei op Twitter na de aanslag op Rushdie "zeker geen traan te laten voor een schrijver die meedogenloos haat en minachting tegen moslims en de islam heeft verspreid". Maar in dezelfde tweet suggereerde Marandi dat de aanslag op Rushdie een Amerikaans complot is om de kans op een akkoord te saboteren.

Hadi Matar, de 24-jarige verdachte van de aanslag op Rushdie, is gisteren aan de rechter voorgeleid en aangeklaagd voor poging tot doodslag en geweldpleging. Hij hield vol onschuldig te zijn.

De in de VS geboren Matar bleek na analyse van zijn sociale media-accounts onder meer sympathie te hebben voor de Iraanse Revolutionaire Garde. Van een officiële band met die tak van het Iraanse leger is geen bewijs gevonden.

Rushdie is van de beademing afgehaald en aanspreekbaar. Rushdie werd vrijdag aangevallen in de Amerikaanse staat New York toen hij een lezing wilde geven. Een man sprong op het podium en stak tien keer op hem in. De schrijver liep leverschade op en zal waarschijnlijk een oog moeten missen. De aanvaller is meteen na het incident opgepakt.

Matar is gisteren aan de rechter voorgeleid en aangeklaagd voor poging tot doodslag en geweldpleging. Hij hield vol onschuldig te zijn. De rechter zette hem vast zonder de mogelijkheid op borgtocht vrij te komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl