EPA
NOS NieuwsAangepast

Verdachte van aanval op Rushdie aangeklaagd voor poging tot doodslag

De man die wordt verdacht van het neersteken van schrijver Salman Rushdie is aangeklaagd voor poging tot doodslag en geweldpleging. Dat heeft het Openbaar Ministerie in Chautauqua - waar de auteur gisteren werd neergestoken - bekendgemaakt. Hij zit momenteel vast en kan niet op borgtocht vrijkomen.

De aanklacht betekent dat hem ten laste wordt gelegd dat hij Rushdie bewust wilde doden. Maar er kan niet worden bewezen dat er sprake was van voorbedachten rade.

De autoriteiten maakten vrij kort na het steekincident de naam van de verdachte bekend. Het gaat om de 24-jarige Hadi Matar uit de staat New Jersey. Lokale media melden dat Matars ouders als migranten vanuit Libanon naar de Verenigde Staten kwamen.

Zij zijn afkomstig uit een dorp in het zuiden van het land, waar volgens persbureau AP veel inwoners op de hand zijn van de door Iran gesteunde beweging Hezbollah en Irans hoogst leider, ayatollah Khamenei. Matar zelf werd geboren in Californië.

Uit analyses van zijn profielen op sociale media is gebleken dat hij sympathiseerde met de Iraanse Revolutionaire Garde, het elitekorps van het leger dat politiek en economisch een zeer belangrijke rol in dat land speelt. Ook zijn er aanwijzingen dat hij was aangetrokken tot het sjiitisch extremisme.

Matar werd direct na het steekincident in New York gearresteerd. De politie kon in eerste instantie niets zeggen over zijn motief, al staat er al sinds eind jaren 80 een prijs op het hoofd van Rushdie.

'Duizend bravo's'

De schrijver zat jaren ondergedoken nadat Iran had opgeroepen hem te doden, vanwege het verschijnen van zijn boek The Satanic Verses. De toenmalige Iraanse leider Khomeini riep een fatwa over Rushdie uit omdat het boek - in het Nederlands vertaald als De Duivelsverzen - anti-islamitisch zou zijn en de spot zou drijven met de profeet Mohammed. De Iraanse overheid heeft niet officieel gereageerd op de aanslag op Rushdie.

Bekijk hieronder hoe het ook alweer zat met de fatwa tegen Rushdie:

Terugblik op de fatwa tegen Salman Rushdie vanwege De Duivelsverzen

In de Iraanse krant Kayhan verscheen wel een commentaar: "Duizend bravo's voor de dappere en plichtsgetrouwe persoon die de afvallige en slechte Salman Rushdie aanviel in New York." De hoofdredacteur van de krant wordt aangewezen door Khamenei.

De auteur ligt nog altijd in het ziekenhuis aan de beademing. Volgens internationale persbureaus is heeft hij leverschade en zijn zenuwen in zijn oog en arm zwaar beschadigd. Een oog dat is getroffen moet waarschijnlijk worden verwijderd.

Dit zijn beelden van net na de aanval op Rushdie en het overbrengen van de schrijver naar een ziekenhuis:

Salman Rushdie aangevallen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl